logo F1online.sk

Ku kritike Elkanna sa pripojil aj Turrini: Binotta nikdy nepodporoval

John Elkann a Mattia Binotto
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 11. 2022

Veľmi krátko po sebe sa otriasli v základoch dve najväčšie pýchy talianskej rodiny Agnelli. Futbalový Juventus a formulová Scuderia prišli o svoje vedenie a vlastne nikto nevie, čo bude ďalej. Čaká nás kľúčových niekoľko týždňov a možno mesiacov, ktoré rozhodnú o ich ďalšej podobe. Na danú tému sa už vyjadril aj jeden z najpovolanejších – preverený maranellský „insider“ Leo Turrini.

Bolo až nečakané, koľko podpory sa z médií dostalo odchádzajúcemu šéfovi Ferrari. Po ňom novinárska a fanúšikovská obec v priebehu sezóny ani „nešťekla“, no teraz začínajú vyplávať na povrch možné príčiny a dôsledky Binottovho odchodu, čo vrhá na prípad úplne nové svetlo. Svoje o tom už povedali elitní žurnalisti Dieter Rencken a Giuliano Duchessa. Teraz sa k celej veci vyjadril aj známy taliansky novinár Leo Turrini.

„Medzi Juventusom a Ferrari musíme rozlišovať, pretože sa jedná o dve rozdielne veci, hoci majiteľ je rovnaký,“ povedal Turrini v rozhovore pre CalcioMercato.com.

„Koniec príbehu o Binottovi som očakával a predpovedal už tak pred troma týždňami. Na to ste nepotrebovali byť žiadny Einstein. Binotto bol ako šéf pretekárskeho tímu dedičstvom Sergia Marchionneho. Zosnulý Sergio nemal o Arrivabenem valnú mienku a podľa toho sa aj nakoniec rozhodol. Elkann však Binotta nikdy neprijal. Spolu boli ako oheň a voda a všetci to vedeli.“

„Iste, Binotto má svoje chyby, vrátane tendencie podliehať dezilúziám o vlastnej všemocnosti. Mattia sa mal menej ukazovať a prácu s médiami zvládať lepšie, ale nikdy sa mu nedostalo podpory od prezidenta pri dôležitých otázkach. Počuli ste niekedy od Elkanna nejaké slovo na tému rozpočtovej kauzy Red Bullu? Alebo o zmene pravidiel, ktoré idú na ruku Mercedesu? Nikdy nič,“ prehlásil Turrini.

„Iste, Elkann určite nemôže za to, že po skvelom štarte sezóny Ferrari prepadalo, ale tímu chýbala jeho skutočná podpora. Majiteľ skrátka neveril svojmu vedeniu,“ dodal.

Ten priznáva, že je z danej situácie „skľúčený“ a keď je z niečoho skľúčený človek s takými informáciami, aké má Leo Turrini, mal by z toho byť skľúčený aj každý fanúšik Scuderie. Taliansky novinár popisuje aktuálnu situáciu a tiež vyhliadky do budúcnosti so značnou dávkou pesimizmu.

„Ferrari je bez lídra,“ povzdychol si, „nový šéf príde v januári a Binotta už čoskoro uvidíme v službách konkurencie. Viem, že rokuje s Audi, ktoré do F1 vstúpi v roku 2026. A ešte stále nevieme, kto ho v Maranelle nahradí. Veľa sa hovorí o Vasseurovi, ktorý teraz šéfuje Alfe Romeo. Je Francúz, podobne ako legendárny Jean Todt, ale ich pas je vlastne jediné, čo majú spoločné,“ hovorí Turrini.

Ak teda nie Vasseur, tak kto? „Arrivabene by určite rád dokráčal späť do Maranella a oslávil svoju veľkú pomstu, keďže ho vyhodili, aby uvoľnil cestu Binottovi. Urobili by ste z neho však opäť šéfa?“

„Pozrite, ja som roky tvrdil, že Andrea Agnelli by bol perfektným prezidentom Ferrari. Má obrovskú vášeň, pre Ferrari pracoval už ako mladík a s Juventusom mal úspechy. Je tu však nepekný príbeh o financiách a akciových trhoch. Aj Ferrari pôsobí na burze a ako by ste teraz mohli Andreu Agnelliho alebo Maurizia Arrivabeneho priviesť späť?“ dodal Turrini.