logo F1online.sk

AMuS: Vasseurov príchod svedčí o stave Ferrari. Horner i Seidl úlohu šéfa odmietli

Mattia Binotto, Christian Horner, Frédéric Vasseur
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 11. 2022

Scuderia Ferrari sa opäť nachádza na začiatku novej éry. V Maranelle sa po štyroch rokoch rozlúčili s ďalším šéfom a meno nového zatiaľ nepoznáme. Mattia Binotto bude tímu šéfovať do 31. decembra 2022 a potom ho pravdepodobne vystrieda Frédéric Vasseur, ktorý má pred sebou neľahkú úlohu.

V posledných dňoch sa ozvalo viacero veľmi kvalitných a renomovaných zdrojov, ktoré informovali o dianí vo vnútri Ferrari. Na koľko im môžeme dôverovať a od koho ich informácie pochádzali, to musí každý čitateľ posúdiť sám. Nakoniec sa však ozval aj nemecký Auto Motor und Sport, ktorý nezaostal a taktiež prišiel s viacerými správami. Tie viac-menej zapadajú do scenára, ktorý na verejnosti koluje už pár dní.

Aj nemecký magazín potvrdzuje, že Binotto to mal nesmierne „nahnuté“ už v minulom roku, ale jeho šéf John Elkann vtedy nenašiel žiadnu obstojnú náhradu za švajčiarskeho rodáka, ktorého nakoniec vo funkcii podržal. Ferrari potom predvádzalo na začiatku sezóny skvelé výkony, no neuspokojivá druhá polovica ročníka nás v novembri 2022 vrátila späť tam, kde sme boli v decembri 2021.

„Po celkovo pozitívnej sezóne, keď Ferrari splnilo svoje ciele, Binotto napokon na konci roka opustí svoju funkciu. Podpora jeho osoby sa postupne rozpadala alebo bola závislá od výsledkov. V Maranelle tak už minulú zimu vystrčili tykadlá, no preferovaní kandidáti ako Andreas Seidl z McLarenu či Christian Horner z Red Bullu sa na túto stoličku posadiť nechceli,“ píše Auto Motor und Sport, ktorý tým vlastne potvrdzuje lavínu správ a špekulácií, o ktorých sme v pondelok písali.

„Binotto teda dostal ročný odklad. Aj jemu však bolo jasné, že bez stopercentnej dôvery nebude možné pokračovať. Zo situácie preto vyvodil dôsledky a rezignoval,“ dodáva nemecký magazín.

Binotta tak v pozícii šéfa podľa všetkého nahradí Frédéric Vasseur, no ten má byť beztak voľbou na spôsob „z núdze cnosť“. To nie je závideniahodný štart v novom zamestnaní. A byť šéfom Ferrari znamená prijať zrejme najťažšiu prácu v celej Formule 1.

„Šéf Alfy Romeo Frédéric Vasseur je podľa dostupných informácií na čele zoznamu potenciálnych kandidátov. Špičkové mená si totiž na výpravu do Maranella netrúfajú. To svedčí o stave Scuderie. Keď ako vicemajster sveta musíte odísť, tak prichádzajúci nový šéf musí získať titul. Vaša práca je ohrozená ešte predtým než do nej vôbec nastúpite,“ píše AMuS.

„Vasseur by to však mohol risknúť. Už len preto, že jeho strednodobá a dlhodobá budúcnosť v Sauberi je kvôli príchodu Audi ohrozená. Či už strany dospejú k dohode alebo nie, jedna vec je istá: Ferrari od neho bude požadovať úplne všetko. Pozornosť v tíme ako je Scuderia – so všetkou internou politikou a mocenskými bojmi, ktoré Binotto pozná veľmi dobre – je oveľa väčšia než v švajčiarskom Sauberi. Aby si Vasseur v Maranelle získal spojencov a priateľov, bude musieť tím doviesť tam, kam patrí, teda až na vrchol a k titulu majstra sveta, na to sa však bude musieť poriadne posilniť.“

„Vasseur by už však mal mať dôverníka. S Charlesom Leclercom sa poznajú už roky a s jeho tímom ART Grand Prix získal v roku 2016 titul v GP3. V rovnakom období Ferrari prijalo Leclerca do svojho jazdeckého programu,“ dodáva AMuS.