logo F1online.sk

Ocon si trúfa na Verstappena: Keď si v tomto športe neveríte, ste beznádejní

Esteban Ocon
© XPB Images/Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 11. 2022

Esteban Ocon a Max Verstappen sú dvaja muži s dlhou spoločnou históriou, ktorá začala ešte predtým, než vstúpili do Formuly 1. Francúzsky pretekár v juniorských kategóriách pozbieral nemálo úspechov a myslí si, že v dobrom aute by dokázal Holanďana vyzvať.

Už sme si zvykli na to, že francúzsky pretekár je veľmi sebavedomý na trati i mimo nej. Nie nadarmo sa hovorí, že „dobrí chlapci končia poslední“, no toto sa pri hodnotení Oconovej kariéry určite povedať nedá. Za krátky čas si vo svete motoršportu vybudoval mnoho priateľstiev i nepriateľstiev. Sergio Pérez, Max Verstappen, Pierre Gasly a teraz už aj Fernando Alonso, tí všetci majú Estebana na „čiernej listine“ a každý z iného dôvodu.

Ešte predtým než o kolo pomalší Ocon v Brazílii 2018 zostrelil Verstappena si títo dvaja neraz zmerali sily v juniorských kategóriách. Známy je hlavne ich súboj v európskej Formule 3 v roku 2014, keď sa z titulu tešil Esteban, kým Max skončil na treťom mieste. Bol to však Verstappen, ktorý sa v nasledujúcom roku posunul do Formuly 1 a ľudia v jej prostredí dobre vedeli, prečo to nakoniec dopadlo takto.

„Teraz už spolu vychádzame dobre a panuje medzi nami veľký vzájomný rešpekt. Prajem mu len to najlepšie,“ povedal Ocon na adresu Maxa priateľsky pre holandský NOS.

„V súčasnosti je skrátka považovaný za supertalent. Max je neskutočne konkurencieschopný a vždy to tak bolo. Poznáme sa od detstva a už v motokárach dominoval. Po prechode do áut bol konkurencieschopný v každom, do ktorého nasadol.“

„Jeho majstrovské tituly sú absolútne zaslúžené. Myslel som si to už v minulom roku, no v tomto poskladal naozaj vynikajúcu sezónu. Som hrdý, že sa takto presadzuje jazdec, s ktorým som vyrastal. Max je žiarivým reprezentantom mojej generácie a jedným z velikánov tohto športu,“ zakončil Ocon svoju ódu na adresu muža, s ktorým mal svojho času taktiež vyhrotené vzťahy.

Esteban však verí, že nebude Maxovi celý život pozerať iba do výfuku. Dúfa, že má všetko, aby mohol Maxa vyzvať, keď bude mať v rukách tú správnu techniku. Takýto prístup však musí mať skrátka každý správny pretekár. „Som o tom presvedčený a tak by to aj malo byť. Keď si neveríte, skončíte v tomto športe celkom beznádejne,“ hovorí Ocon.

„Mám platný kontrakt do konca roka 2024 a tento tím urobí všetko, čo je v jeho silách, aby znížil svoju stratu na čelo. Verím tomuto tímu a som mu plne oddaný.“

„Nie som tu preto, aby som len jazdil a súťažil, ale rastiem každý víkend. Navyše, rozdiely medzi jednotlivými tímami sa budú v nasledujúcich rokoch zmenšovať,“ dodal Ocon.

Súvisiace články