logo F1online.sk

Podľa Villeneueva uvidíme o rok doposiaľ najlepšieho Hamiltona. Pérez musí zabrať

Sergio Pérez a Lewis Hamilton
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár25. 11. 2022

Lewis Hamilton, ako aj Sergio Pérez, na svojich tímových kolegov v uplynulej sezóne nestačili. Brit nezachytil úvod do ročníka a Mexičan Verstappenovi celkovo nestíhal. Podľa Jacquesa Villeneuvea sa však Hamilton pred začiatkom ďalšej sezóny poriadne „otrepe“ a bude opäť predvádzať fenomenálne výkony ako v minulosti, ba dokonca možno ešte lepšie. Skeptickejší je však v prípade Sergia Péreza. Ten bude musieť ukázať rozhodne viac, aby sa v tíme z Milton Keynes udržal aj v nasledujúcich rokoch.

Sedemnásobný majster sveta zažil možno svoj najmenej vydarený ročník, keď skončil v celkom poradí až šiesty, pričom si na konto nepripísal ani jedno víťazstvo či pole position. Celková rýchlosť mu však okrem úvodnej časti šampionátu nechýbala.

„Budúci rok očakávam od Lewisa Hamiltona veľa, uvidíme doposiaľ najlepšieho Lewisa,“ píše Jacques Villeneuve v stĺpčeku pre Formule1.nl. „Sezónu ukončil bez pole position či víťazstva. Myslím si, že ho to nejako ovplyvní a potom sa začnú diať zaujímavé veci. Mercedes sa dokáže zlepšovať, videli sme to v Brazílii.

„V úvodnej fáze pretekov [v Abú Zabí] Lewis správne vrátil pozíciu [Sainzovi] a trochu sa trápil na stredne tvrdých pneumatikách. Avšak, keď prezul na tvrdé pneumatiky, tak doslovne lietal po trati. Je škoda, že preteky pre neho skončili tak, ako skončili – prvým vypadnutím zapríčineným technickými problémami v tejto sezóne,“ zhodnotil bývalý jazdec Williamsu.

Iné to bolo v prípade “mexického ministra obrany”. Pérez síce zaznamenal svoj doposiaľ najlepší šampionátový výsledok, keď ho od pozície vicemajstra delili len tri body, no za Maxom Verstappenom po výkonnostnej stránke výrazne zaostával.

„Pérez bol silný na začiatku sezóny, potom sa mi však javil byť neviditeľným. V posledných pár pretekoch sa dokázal vrátiť a byť konkurencieschopný, no v priebehu roka mohol byť celkovo lepší. Rok 2023 bude pre neho dôležitý,“ myslí si majster sveta z roku 1997, podľa ktorého Mexičanovu pozíciu môže ohroziť najmä Daniel Ricciardo.

„Red Bull bude mať čoskoro podpísaného Daniela Ricciarda ako rezervného jazdca [medzičasom už bolo potvrdené, že sa Daniel Ricciardo skutočne stane rezervným jazdcom Red Bullu, pozn. red.], ktorý bude často využívaný na marketingové a mediálne aktivity – keďže je v tom dobrý. Red Bull vedie rozhovory aj s Landom Norrisom, aj keď tomu by sme nemali prikladať príliš veľký význam,“ uvažuje Villeneuve. „Tímy musia plánovať aj dopredu, nechcete byť prekvapení ako v Alpine.“

V padoku sa chvíľu špekulovalo o tom, či Red Bull nepovoláva späť Daniela Ricciarda, aby mohol nahradiť Sergia Péreza. Vzťah medzi Mexičanom a Maxom Verstappenom sa totiž trochu naštrbil po Veľkej cene Brazílie.

Olej do mediálneho ohňa prilial aj Pérezov otec Antonio, keď sa v rozhovore s mexickými novinami Esto zamýšľal nad tým, prečo Verstappen ignoroval tímovú réžiu. Dnes už Max na svojom krku cíti Checov dych pre to, čo dokazuje. On ešte nikdy nemal kolegu na podobnej úrovni. Ostatní boli oveľa slabší. Checo vyhráva preteky, ktoré Max nedokáže vyhrať, tie naozaj náročné.“

Jacques Villeneuve má pre Pérezovho otca cennú radu. Myslím si, že Pérezov otec by sa do toho nemal pliesť. V dnešnej ére sociálnych sietí majú rodičia hlas, ktorý je počuť všade, zdôrazňuje a za pravdu mu dáva aj nedávny komentár Verstappenovej matky Sophie Kumpenovej, ktorá na Instagrame obvinila Sergia Péreza z toho, že podvádza svoju manželku. Netrvalo to dlho a jej komentár obletel svet.

Rodičia niekedy narobia viac škody ako úžitku. To by sa však nemalo diať, nemali by sa do toho pliesť. A to je aj dôvod, prečo je Josa Verstappena vidno čoraz menej. Je odsúvaný viac a viac na okraj, čo je len dobré.“

Súvisiace články