logo F1online.sk

Stále tomuto autu celkom nerozumieme, priznal Vowles

Lewis Hamilton a George Russell
© Jiří Křenek/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 11. 2022

Monopost Mercedes W13 je samostatnou kapitolou sezóny 2022. Po dlhom trápení ukázal záblesky hviezdneho potenciálu, aby potom v posledných pretekoch sezóny pripravil svojim jazdcom ďalšiu frustrujúcu skúsenosť. Vo Formule 1 sa hovorí, že ste len taký dobrý, ako vaše posledné preteky. Podľa tejto logiky auto z dielne Mercedesu svojou skúškou neprešlo. Aj v samotnom tíme priznávajú, že ani 22 pretekov nestačilo na úplné pochopenie charakteristík tohto auta.

Hovorili sme to už veľakrát, monopost W13 je enigmou, ktorú nakoniec Mercedes očividne nerozlúskol a už ani nerozlúskne, keďže sa tímu minuli preteky. Budúci rok bude mať stajňa úplne nový monopost W14, ktorého úlohou je ukončiť frustráciu oboch pilotov stajne.

„Nemyslím si, že či už teraz alebo počas zimy, budeme môcť povedať, že o W13 vieme všetko,“ priznal hlavný stratég Mercedesu James Vowles v tradičnom brífingu tímu na sociálnych sieťach.

„Zažili sme si nejaké vzostupy a pády, vlastne ich bolo veľmi veľa. Toto auto má prvky, ktorým sme podľa nás porozumeli, ale niektoré sme ešte stále nedokázali vysvetliť. Keď sa však pozriete na postupný posun vpred, zvlášť v pretekovom tempe, tak sme urobili obrovský pokrok a ten sa vám podarí jedine vtedy, keď porozumiete vašim problémom a budete na nich pracovať ako tím,“ povedal Vowles.

Dôležitou otázkou teda je, či Mercedes pred budúcou sezónou zmení svoj prístup a ak áno, do akej miery bude monopost W14 odlišný od svojho predchodcu.

„Základom našej sebadôvery sú naše nástroje, takisto nástroje vo veternom tuneli, nástroje pri vývoji a dosahovaní výkonnosti, ktorá nám v porovnaní s našimi konkurentmi umožňuje posunúť sa ďalej,“ hovorí Vowles.

„Stále je tu však medzera a Abú Zabí to skutočne ukázalo. Tú v priebehu zimy musíme uzavrieť a myslím si, že tu máme nastavené veľmi dobré procesy a systémy, aby sme to nakoniec dokázali. Ten vývoj, ktorý ste videli v priebehu sezóny, bude počas zimy pokračovať a myslím si, že v budúcom roku na tom budeme veľmi dobre,“ dodal hlavný stratég Mercedesu odhodlane.

Súvisiace články