logo F1online.sk

Vettel prekvapil aj v posledný pracovný deň, hovorí šéf Aston Martinu

Mike Krack
© Twitter/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala21. 11. 2022

Víkend v Abú Zabí sa točil najmä okolo Sebastiana Vettela. Štvornásobný majster sveta končí svoju bohatú pätnásťročnú kariéru, čo je veľká udalosť. I napriek obrovskému rozruchu a záujmu však Nemec zostal plne koncentrovaný na svoju prácu. Šéfa Aston Martinu Mika Kracka tým prekvapil.

Sebastian Vettel začal svoju kariéru ziskom jedného bodu, a aj ju ukončuje ziskom jedného bodu. Kruh sa uzavrel, hoci by istotne chcel tímu zabezpečiť lepší výsledok ako vo svojom debute za BMW Sauber. S jednozastávkovou stratégiou to však nebolo jednoduché.

Emotívne preteky sa tak neskončili bujarou oslavou zisku konštruktérskeho šiesteho miesta, no Sebastian Vettel mal aj bez toho viac ako dosť mediálnych povinností a stretnutí s fanúšikmi, jazdcami, hosťami či osobnosťami motoršportového sveta. Avšak, namiesto toho, aby po nich zamieril niekam na nočnú párty, sa vrátil k tímu na rozsiahly debrífing, v ktorom mu poskytol svoju poslednú spätnú väzbu na správanie monopostu. Aston Martin ju využije pri príprave budúcoročného auta.

Podľa Mika Kracka sa Vettel zachoval “ukážkovo”, keďže jeho účasť na debrífingu vôbec nebola nutná. I napriek tomu však svojou troškou prispel k vývoju pred tým, než sa vyzbrojený “fľašou Jägermeistra či niečoho podobného” rozlúčil s inžiniermi. “Mnohí jazdci by na ten debrífing neprišli,” uznáva.

V rozhovore pre The Race Krack priznal, že netuší, ako sa Vettelovi podarilo udržať koncentráciu uprostred takého ošiaľu. “Veru, neviem, ako to dokázal. Už od prvého momentu ho rozptyľovalo toľko vecí, už v Brazílii to boli samé rozlúčky, rozlúčky, rozlúčky. A postupom času sa to stupňovalo.”

“Ale zakaždým, keď si sadol do auta, bol plne koncentrovaný. Povedal by som, že ešte viac ako len na sto percent. Najlepším príkladom bola kvalifikácia. Neviem, či ste to videli, ako sa počas Q2 v rýchlom kole vyhýbal ostatným autám. Bolo to naozaj ohromujúce,” vysvetľuje šéf tímu zo Silverstone, ktorý mal v sobotu mierne obavy, či sa naozaj celý tím dokáže sústrediť na posledné preteky a pokus predbehnúť Alfu Romeo v šampionáte. Nakoniec však nezlyhal Vettel, ale sklamala stratégia.

“Bolo to vskutku ukážkové, ako do toho šiel, ako dokázal oddeliť všetko to rozptyľovanie od svojej špičkovej jazdy. Nečakal by som to,” priznal Mike Krack.