logo F1online.sk

Som celkom uvoľnený, komentuje špekulácie Binotto

Mattia Binotto
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 11. 2022

Hojdá sa pod šéfom Ferrari Mattiom Binottom stolička? Podľa talianskych médií áno, no Ferrari niečo také promptne poprelo. Švajčiarskeho rodáka však na sobotnej tlačovke šéfov tímov v Abú Zabí čakali otázky práve na túto tému. Ako si s nimi poradil, necháme na vašom uvážení.

Takéto správy sa cyklicky objavujú pravidelne. Zvlášť v období, keď rastie frustrácia talianskej verejnosti pri pohľade na počínanie ich milovaného tímu. Tam už súčasného šéfa Ferrari vyháňajú z kancelárie a podľa ich mienky by ho mohol nahradiť súčasný boss Sauberu Frédéric Vasseur. Či tieto informácie stoja „na vode“ alebo majú reálne základy, to my nedokážeme posúdiť.

Treba však povedať, že niektoré zdroje, z ktorých tieto správy vyšli, majú povesť renomovaných. Ferrari sa pokúsilo špekulácie okamžite zmiesť zo stola.

„V súvislosti so špekuláciami v istých médiách ohľadom pozície šéfa Scuderie Ferrari Mattiu Binotta, Ferrari uvádza, že tieto špekulácie sú totálne nepodložené,“ napísal tím promptne na sociálnych sieťach.

Šéf stajne Mattia Binotto však ešte musel tieto slová pri prvej príležitosti potvrdiť do mikrofónu médiám.

„Samozrejme, nie je na mne, aby som o tom rozhodol, ale som celkom uvoľnený,“ povedal šéf Ferrari. „Dôvod, prečo som taký uvoľnený je, že vždy vediem otvorené, úprimné a konštruktívne diskusie so svojimi šéfmi a predsedom predstavenstva, a to nielen ohľadne krátkodobých, ale aj strednodobých a dlhodobých cieľoch.“

„A čo viac, myslím si, že keď sa obzriem za touto sezónou – áno, mali sme svoje vzostupy a pády, nie sme najlepší a nemáme najrýchlejšie auto – dosiahli sme náš hlavný cieľ, teda stať sa na začiatku novej éry konkurencieschopnými.“

„Keď sa obzriem na začiatok sezóny, tak podľa mňa by si nikto nemyslel, že Ferrari bude také rýchle. To dokazuje, že tím pracoval veľmi dobre, hoci v rokoch 2020 a 2021 si prechádzal náročným obdobím,“ hovorí Binotto.

„Zostávame jednotní. Iste, stále sa nájde veľa vecí, v ktorých potrebujeme napredovať a naše slabiny boli odhalené, ale budeme sa snažiť ich odstrániť. Všetci doma v továrni sa sústredia na rok 2023 v snahe zlepšiť sa,“ dodal.

Ferrari sa v minulej sezóne po strategickej stránke darilo, ale boje v strede poľa sú predsa len úplne iná „káva“ než boj o víťazstvá. Scuderia vždy bola a vždy bude pod tlakom a chyby tohto tímu sú na verejnosti zakaždým detailne analyzované.

„Táto sezóna bola výnimočná pokiaľ ide o kvalifikačné tempo, ale nie už taká dobrá po stránke pretekového. Vieme, že potrebujeme zlepšiť naše pretekové tempo, pretože potom to bude jednoduchšie aj zo strategického hľadiska,“ hovorí Binotto, ktorého sa spytovali aj na to stručné vyjadrenie na sociálnych sieťach, ktorým sa Ferrari pokúsilo zmiesť zo stola mediálne špekulácie.

„Keď sa tieto špekulácie objavili, rozprával som sa s mojím predsedom Johnom Elkannom. Otvorene sme diskutovali o tom, ako sa pohnúť vpred. Rozhodli sme sa vydať vyhlásenie. Bol to možno najlepší spôsob, ako tie špekulácie uzavrieť. Je jasné, že neboli postavené na akýchkoľvek základoch. Myslím, že pre mňa je teraz dôležité zostať plne koncentrovaný a nerozptyľovať tím. Špekulácie tu budú vždy,“ dodal Binotto.