logo F1online.sk

Auto je v dobrom okne, znie po piatku z Red Bullu

Sergio Pérez
© LAT Images/Pirelli F1 Press Area
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 11. 2022

Posledné preteky a posledný víťaz. Pred nami je posledná kvalifikácia a po nej aj posledné preteky v sezóne 2022. O všetkom dôležitom je už rozhodnuté, ale predsa nás bude veľmi zaujímať, či si Max Verstappen v nedeľu odvezie svoje pätnáste víťazstvo v tejto sezóne. Z garáže Red Bullu zaznievajú po piatku optimistické hlasy.

Zdá sa, že najväčším vyzývateľom Red Bullu bude v posledných pretekoch sezóny opäť Mercedes, kým Ferrari padá stále hlbšie a hlbšie do priepasti. Max Verstappen absolvoval v piatok na okruhu Yas Marina iba druhý voľný tréning, keďže v tom prvom sedel v jeho aute junior stajne Liam Lawson.

Nezdalo sa však, že by mu to nejak vadilo a v druhom tréningu zajazdil absolútne najrýchlejší čas, takže to pre jeho tím vyzerá pred zvyškom víkendu dosť optimisticky.

„Úprimne, bolo to dobré,“ povedal po piatku Verstappen. „Myslím si, že auto bolo v dobrom okne. Liam odviedol v prvom tréningu veľmi dobrú prácu, jazdil pokojne a stabilne, takže to bolo všetko, čo sme od neho chceli.“

„V druhom tréningu sme nemali žiadne väčšie problémy a auto bolo v dobrom okne. Vyskúšali sme zopár vecí a aj počas pretekových simulácií všetko fungovalo celkom dobre, takže som spokojný,“ dodal Verstappen.

Jeho tímový kolega Sergio Pérez tak v piatok strávil v aute o hodinu viac než Max. Aj on však s fungovaním RB18 vyjadril spokojnosť, najmä pri porovnaní toho, ako dramaticky sa zmenili podmienky v prvom a druhom tréningu.

„V pretekových simuláciách sme konkurencieschopní. V tých kvalifikačných ešte môžeme nájsť nejaký čas k dobru, takže sú pred nami nejaké drobnosti, ktoré potrebujeme zanalyzovať a zistiť, čo môžeme zlepšiť,“ povedal po piatku Pérez.

„Boli to veľmi zaujímavé tréningy, podmienky sa medzi dopoludním a popoludním veľmi zmenili. Skúmali sme rôzne možnosti vyváženia, takže podľa mňa máme množstvo informácií, na zajtra i na nedeľu.“

„Ráno to bolo s teplotami trochu zložité, čo musíme zohľadniť, pretože druhý tréning bol tým najreprezentatívnejším za celý víkend,“ dodal Pérez.

Spokojný, šťastný a radostný bol po piatku aj junior Liam Lawson, ktorý bude v podobných povinnostiach pokračovať v Red Bulle aj o rok. Novozélanďan končí svoje pôsobenie vo Formule 2 a vydá sa do japonskej Super Formuly. Pokračujú však aj jeho povinnosti vo Formule 1. V Abú Zabí si tento vicemajster série DTM odbil svoju premiéru v drese Red Bullu, keďže predtým jazdil v rámci prvých tréningov len s AlphaTauri.

„Super, bolo to naozaj super,“ povedal Lawson. „Určite je to pre mňa super skúsenosť. Bola to moja oficiálna premiéra v Red Bulle, takže som bol popravde trochu nervózny, ale auto bolo naozaj veľmi dobré.“

„Rád by som si to ešte zopakoval, keďže som zistil, aký veľký skok z pohľadu času na kolo je medzi tvrdými a mäkkými pneumatikami. Bolo ťažké sa na to pripraviť, ale celkovo si myslím, že to bol dobrý tréning,“ dodal Lawson.

Súvisiace články