logo F1online.sk

Došli nám peniaze, hovorí o vývoji Ferrari Binotto

Charles Leclerc
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 11. 2022

Čo možno hľadať za slabšou formou Ferrari v závere sezóny? Podľa šéfa stajne Mattiu Binotta peniaze. V Maranelle totiž dospeli k záveru, že vývoj na budúcu sezónu „prepli“ skôr než ich súperi, ktorí teraz bojujú o víťazstvá, kým Ferrari márne hľadá stratenú formu.

Šéfovia troch najväčších tímov sa v súčasnosti predbiehajú v tom, kto obrátil pozornosť na nasledujúcu sezónu neskôr. Ferrari začalo tento rok vynikajúco, no postupne odpadávalo, kým Red Bull i Mercedes urobili obrovský krok vpred. Podľa vedenia stajne z Maranella za tým treba hľadať finančný aspekt.

„Nebola to naša voľba, skrátka nám došli prostriedky dostupné pod rozpočtovým stropom,“ prehlásil šéf Ferrari Mattia Binotto. „Jednoducho sme dosiahli strop – naše možnosti vyvíjať auto sa vyčerpali, takže sme zostali tam, kde sme.“

Objavilo sa viacero špekulácií a pochybností, kam siaha potenciál konceptu Ferrari, po ktorom v tomto roku siahlo. Mnohí pochybujú o tom, či sa v Maranelle dokážu vyrovnať Red Bullu či Mercedesu, no šéf stajne odmieta, že by bol budúcoročný vývoj akokoľvek ohrozený.

„Neohrozili sme vývoj budúcoročného auta,“ prehlásil Binotto. „Určite sme však rozhodli o zastavení vývoja toho tohtoročného, pretože okrem bežného vývoja musíte tiež myslieť na produkciu dielov a ako ich prinesiete na trať. Práve to sú tie extra výdavky, ktoré si nemôžeme dovoliť.“

Práve toto je podľa švajčiarskeho rodáka dôvod, prečo sa Mercedes dokázal v ostatnom období takto „nakopnúť“, kým Ferrari kvôli nedostatku vylepšení nedokáže v druhej polovici sezóny držať krok. Výkonnosť Mercedesu, ktorý mal v Brazílii jednoznačne najrýchlejší monopost, mnohých prekvapila, avšak nie bossa talianskej stajne.

„Podľa mňa nie je prekvapivé, že v Brazílii boli rýchli, pretože keď sa pozriem na posledné preteky, tak keby si zvolili iné pneumatiky, vyhrali by už skôr. Myslím si, že nevyhrali jednoducho kvôli nesprávnemu výberu pneumatík,“ prehlásil Binotto.

„V posledných niekoľkých pretekoch mali najrýchlejšie auto, takže to nie je prekvapujúce. Do Austinu priviezli nový aerodynamický balík, ktorý podľa mňa fungoval dobre a dokážu z toho ťažiť,“ dodal šéf Ferrari.

Ten tak nadviazal na svoje slová ešte spred niekoľkých týždňov, keď jasne prehlásil, že minimálne podľa jeho názoru preplo Ferrari na budúcoročný vývoj skôr. „Vieme, že sme vývoj nášho auta zastavili pomerne skoro a sústredili sa na rok 2023. Nejako ma… dovolím si povedať, že tempom vývoja nie som znepokojený, pretože viem, kedy sme ho zastavili,“ povedal Binotto médiám asi pred dvoma týždňami.