logo F1online.sk

Vettel otcovsky dohovára Strollovi: Mohli sme lepšie spolupracovať

Lance Stroll a Sebastian Vettel
© LAT Images/Pirelli F1 Press Area
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 11. 2022

Ani sa to nezdá, ale v niektorých ohľadoch bol brazílsky šprint skvelou metaforou. Súboje tímových kolegov v Aston Martine a Alpine naznačili, že tieto dva celky čaká v roku 2023 kopa roboty pri kočírovaní interných vzťahov. Fernando Alonso bol po sobote dosť naštvaný, ale jeho budúci tímový kolega Lance Stroll v tých istých pretekoch predviedol možno najhulvátskejší manéver sezóny.

Kanadský pretekár urobil to, čo by si nemal dovoliť v súboji s kýmkoľvek, nieto ešte s vlastným tímovým kolegom. V 9. kole šprintu na VC Sao Paula sa Sebastian Vettel, ktorý mal v sobotu omnoho lepšie tempo, dotiahol na Strolla a v nájazde do štvrtej zákruty sa pokúsil o manéver. Kanaďan však svojho tímového kolegu vyviezol na trávu a od tvrdej kolízie nás delili skutočne len centimetre.

Svoj názor na počínanie Strolla jednoznačne vyjadrili aj komisári, ktorí pilotovi Aston Martinu naparili desaťsekundový trest a tri trestné body. Aj ten sa však mnohým málil.

„Nemyslím si, že došlo ku kontaktu, ale bolo to tesné,“ povedal Vettel po skončení šprintu pre Sky Sports. „Hovoríme tu o zlomku sekundy, ale išiel som dovnútra, medzera sa zavrela a bolo to naozaj veľmi tesné. Skončil som mimo trať, čo je náročné zvládnuť.“

„Zostal som zaseknutý o podvozok polkou auta na tráve, ale našťastie sa mi podarilo vrátiť. Nakoniec sa nám podarilo spolupracovať, dostal som sa dopredu a využil tempo, ktoré som mal,“ dodal Vettel.

Strollovo počínanie bolo určite horšie než Oconove, takže ktovie, ako by na toto odpovedal Alonso. Vo svojej predposlednej veľkej cene však Vettel reagoval pomerne pokojne. Bolo však jasné, že svojmu tímovému kolegovi jeho počínanie diplomaticky vyčíta.

„Keď bojujete o pozíciu, existuje veľmi tenká hranica. Samozrejme, defenzíva je dôležitá, no na druhej strane je dôležité zvážiť, či nestrácate viac než získavate. Navyše sa snažíme spolupracovať,“ hovorí Vettel priam otcovsky.

„Myslím si teda, že sme obaja mohli odviesť lepšiu prácu, mohli sme sa dostať do lepšej pozície pre nás oboch aj pre tím a nestrácať toľko času,“ dodal Vettel.

Stroll sa naproti tomu bránil, že nemal potuchy, kam až Sebastiana vytlačil. „Musím sa na to pozrieť ešte raz. Nevidel som video, ale zrejme som nenechal dostatok miesta,“ povedal večne stručný Stroll, ktorý zjavne odmietal o incidente prehovoriť s médiami.