logo F1online.sk

Poraziť Ferrari by bolo úžasné, hovorí Hamilton

Lewis Hamilton
© Steve Etherington/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 11. 2022

Veľa bodov už v hre nemáme, ale Mercedes môže v súboji s Ferrari o druhé miesto Pohára konštruktérov stále uspieť. Na posledných dvoch podujatiach je v hre ešte 60 bodov a Ferrari momentálne má pred Mercedesom náskok 40 bodov. Šanca teda nie je zvlášť veľká, ale aj Lewis Hamilton priznáva, že by bolo úžasné, keby sa to podarilo.

Ešte v prvej polovici sezóny sa zdalo nereálne, aby tieto dva tímy zviedli priamy súboj v Pohári konštruktérov. Mercedes však pokračoval v usilovnom zbieraní bodov, kým Ferrari sa stále väčšmi prepadalo. Rozhodujúcou bola v tomto smere zrejme Veľká cena Singapuru, na ktorej získal Mercedes iba dva body, kým obaja jazdci Ferrari vystúpili na pódium.

„Viem, aké dôležité je to pre tento tím a všetkých v továrni z hľadiska bonusov,“ povedal pred začiatkom brazílskeho víkendu Lewis Hamilton. „Zvlášť v dobe, keď ceny energií vystrelili do závratných výšok a náklady na život v Spojenom kráľovstve prudko vzrástli.“

„Povedali mi to a vidím, aké dôležité to pre nich je, tiež preto, ako tvrdo pracovali v snahe sa dotiahnuť. Viem, že by to bol úžasný pocit, keby sa nám to podarilo. Keď sa na to pozriete realisticky, Ferrari malo väčšinu roka skvelé auto. Neviem, čo sa stalo posledný víkend, ale teraz budú s najväčšou pravdepodobnosťou späť. Nie je ľahké ich poraziť.“

„Keby sa nám to však podarilo, bol by to úžasný comeback a tiež by sme tým pred zimnou prestávkou vyslali správu, že to myslíme vážne,“ dodal Lewis.

Niečo také by však znamenalo, že Mercedes bude mať v budúcom roku menej priestoru na vývoj, keďže vyššie postavenie v šampionáte znamená menšiu alokáciu času vo veternom tuneli. „Nepoznám všetky dôsledky pokiaľ ide o výskum a vývoj. Keď však skončíte nižšie, získate viac času vo veternom tuneli. Inžinieri by vám mohli povedať, či by to takto chceli. Myslím si však, že v tejto chvíli a v zápale boja ich chceme poraziť. To je náš cieľ,“ povedal Hamilton.

Pravdou však je, že na záverečných dvoch podujatiach toho Mercedesu nehrá veľa do karát. Interlagos ani Abú Zabí by nemali byť okruhy, ktoré budú monopostu W13 vyhovovať, naopak, Ferrari by na nich mohlo byť pomerne silné.

„Úprimne povedané, vždy keď prídeme na nejaký okruh, sme pozitívne alebo negatívne prekvapení, ako blízko alebo ďaleko sme. Predpokladám, že to na tejto trati nebude najľahšie, ale počasie a všeličo ďalšie môže do tohto víkendu prehovoriť. Z posledných dvoch pretekov je asi toto pre nás tá najlepšia možnosť. Myslím, že Abú Zabí to bude s tamojšími dlhými rovinkami ťažšie,“ povedal Hamilton.