logo F1online.sk

Ferrari porušilo zlaté pravidlo F1. V tíme vedeli, že jednému jazdcovi zničia kvalifikáciu

Carlos Sainz
© Twitter/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 11. 2022

Ako „poučenie sa z tohtoročných chýb“ prenáša Ferrari do praxe? Zdá sa, že nevalne. Keď už to v tomto roku na titul nevyjde, tak chceli v Maranelle aspoň zapracovať na chybách, ktorých sa v tomto roku nedopustili vôbec málo. Zrejme sa to zatiaľ príliš nedarí, keďže v Brazílii sa stratégom na boxovom múre Ferrari opäť trochu „zahmlelo pred očami“.

Nech sa na to pozeráme z ktoréhokoľvek uhla, nedáva nám to príliš zmysel. Aký význam malo jednému pilotovi obuť sliky a druhému intermediálky? Veď to vyzerá, akoby vo Ferrari chceli zničiť kvalifikáciu „iba“ jednému pilotovi. Bolo totiž jasné, že jeden bude z tohto rozhodnutia ťažiť, kým druhý na to doplatí.

Logika všetkých tímov (okrem Ferrari) bola zo začiatku Q3 jasná a nebola v tom žiadna „jadrová fyzika“. Vo Formule 1 totiž už desaťročia platí zlaté pravidlo, ktoré hovorí, že musíte byť v správnom čase na správnych pneumatikách. Aj na boxovom múre Scuderie vedeli, že na štarte Q3 sú tými pneumatikami sliky, avšak rozhodli sa staviť na predpoveď počasia a na porušenie tohto zlatého pravidla kruto doplatili.

„Je to trochu frustrujúce, pretože sme obe autá dostali do Q3 a potom boli postavení pred ťažkú voľbu,“ povedal po kvalifikácii pretekový riaditeľ Laurent Mekies.

„Na jednej strane máte trať, ktorá je stále suchá a existuje zlaté pravidlo, podľa ktorého máte ísť na trať, kým je ešte suchá. Na druhej strane sme očakávali prudký dážď v najbližšej dobe. Preto sme sa rozhodli stratégiu rozdeliť,“ dodal.

Ten pritom otvorene priznal, že si na boxovom múre plne uvedomovali dôsledky tohto rozhodnutia, a síce že jednému z pilotov kvalifikáciu zruinujú, alebo „skompromitujú“ ako to povedal sám Mekies.

„Vždy viete, že v závislosti od načasovania dažďa tu bude jeden šťastný a jeden nešťastný. Dážď prišiel pre Charlesa neskoro asi o takú minútu alebo dve, kým pre Carlosa bolo načasovanie správne, keďže bol druhý na trati. Tak to už býva, je z toho piate a desiate miesto. Taký bol štart tohto dlhého víkendu,“ povedal Mekies.

Ten na záver zopakoval ten naratív, ktorý fanúšikovia červeného tímu v tomto roku počuli už nespočetnekrát. Určite ste ho už od jazdcov či zástupcov tímu v tomto roku počuli neraz aj vy, ale keďže opakovanie je matka múdrosti, tak si to zopakujme.

„Tento rok sme mali veľa, veľa dobrých kvalifikácií, a to aj vo veľmi zložitých podmienkach, ako boli tie dnešné. V takejto náročnej situácii sa však stále máte veľa čo učiť o správnych rozhodnutiach a o tých menej správnych,“ hovorí Francúz.

„Toto sme si určite osvojili. Máme vo zvyku detailne analyzovať, dať sa dokopy a potom sa na to pozrieť. Využijeme dnešok, aby sme spoločne urobili ďalší krok,“ dodal Mekies.