logo F1online.sk

Vettel spomína na preteky v Brazílii: Väčšinou je to tu záživné

Sebastian Vettel
© LAT Images/Pirelli F1 Press Area
Tomáš Masár
Tomáš Masár11. 11. 2022

Sebastian Vettel strávil v najvyššej motoristickej súťaži už nejaký ten piatok. Keďže sa po sezóne s kráľovnou motoršportu rozlúči, tohtoročné preteky na Interlagose budú jeho poslednými na brazílskej pôde, ako aj na americkom kontinente. Tridsaťpäťročný Nemec si preto zaspomínal na najzaujímavejšie veľké ceny v Sao Paule, ktorých bol počas svojho pôsobenia vo Formule 1 súčasťou.

Vettel, ktorý na Interlagose triumfoval dovedna trikrát, si najprv zaspomínal na rok 2012, kedy sa po kontakte v prvom kole prepadol až na poslednú pozíciu. Vďaka skvelej stíhacej jazde preteky nakoniec dokončil na šiestom mieste, čo mu stačilo na zisk v poradí tretieho titulu.

„Vracajú sa mi mnohé spomienky,“ povedal Vettel pre médiá. „Možno by som vymenoval dve, víťazstvo v šampionáte v roku 2012, ktoré bolo so všetkým, čo sa v tých pretekoch stalo, emocionálne náročné ako jazda na horskej dráhe.“

Ako na druhé v poradí si štvornásobný majster sveta spomenul na preteky z roku 2009. V tom čase bol ešte v boji o titul, no po tom, čo dokončil preteky na štvrtom mieste, pričom vtedajší víťaz šampionátu Jenson Button skončil hneď za ním, už pred posledným podujatím prišiel aj o teoretickú možnosť získať celkové prvenstvo.

„Rok 2009 bol veľkou spomienkou, ale nie tou najväčšou. Prehral som s Jensonom v boji o šampionát a po pretekoch mnou lomcovali veľké emócie. Zdá sa, že je to tu záživné. Nepamätám si tu veľa nudných pretekov,“ poznamenal víťaz 53 veľkých cien.

Vettel sa vrátil aj k roku 2008, kedy sa o titule rozhodovalo až do posledných metrov. Spočiatku to vyzeralo tak, že majstrom bude Felipe Massa, no o tridsať sekúnd už na neradosť domácich fanúšikov bolo jasné, že šampionát vyhral Hamilton, ktorý sa v predposlednej zákrute dostal pred Nemca Tima Glocka.

„Fanúšikovia tu v Brazílii sú samozrejme veľmi hlasní. Myslím si, že rok 2008 bol momentom, keď som počul hlasný dav. Nevedel som, čo sa deje, pretože v poslednom kole došlo k veľkému zmätku medzi Lewisom, Felipem, Timom a mnou. Bol to jeden z mála momentov, keď som z auta skutočne počul dav.“

„Brazília má samozrejme veľkú históriu, veľa šampiónov a idolov, takže pokiaľ ide o náš šport, je to veľmi vzdelaný dav. Poznajú Formulu 1, majú s Formulou 1 dlhú históriu a tento šport milujú,“ dodal Vettel.

Súvisiace články