logo F1online.sk

Red Bull predstavil Mateschitzových nástupcov. Budú nimi títo traja muži

Plechovka Red Bullu, ilustračné
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár6. 11. 2022

Po smrti zakladateľa Red Bullu je už známe, kto rakúsku spoločnosť povedie ďalej. Úloh Dietricha Mateschitza sa zhostia Franz Watzlawick, Alexander Kirchmayr a Oliver Mintzlaff.

Za spoločnosť tak nebude niesť zodpovednosť výlučne generálny riaditeľ, ako tomu bolo doteraz, namiesto toho sa povinnosti prerozdelia medzi troch ľudí. V liste, ktorý Mateschitzov syn Mark poslal Red Bullu, vysvetlil, že bude zavedené riešenie, ktoré navrhol samotný Dietrich Mateschitz so súhlasom thajských partnerov. Vznikne tzv. správna rada, ktorú bude tvoriť Franz Watzlawick (generálny riaditeľ sekcie nápojov), Alexander Kirchmayr (finančný riaditeľ) a Oliver Mintzlaff (generálny riaditeľ pre korporátne projekty a investície).

„Franz, Alexander a Oliver boli naším vysnívaným tímom,“ uviedol Mark Mateschitz, ktorý opúšťa svoju pôvodnú pozíciu v spoločnosti, aby riadil 49-percentný podiel svojho otca. „Som veľmi rád, že sa zhostia tejto úlohy.“

Za tímy Red Bull a AlphaTauri budú po novom zodpovední Mintzlaff a Kirchmayr. Prvý menovaný bude mať na starosti okrem iného aj sponzoring, druhý menovaný bude rozhodovať o rozpočtových záležitostiach.

„Po smrti Dietricha Mateschitza nás teší, že sme sa dozvedeli o vymenovaní Olivera Mintzlaffa za generálneho riaditeľa pre korporátne projekty a investície. Hoci v každodennom kontakte s Oracle Red Bull Racing nedôjde k žiadnym zmenám, tešíme sa na úzku spoluprácu s niekým podobne zmýšľajúcim, kto má taký silný rodokmeň v elitných športoch,“ uvádza sa v stanovisku spoločnosti Red Bull.

Fanúšikom nemeckej Bundesligy meno Oliver Mintzlaff určite nie je neznáme. Donedávna bol predsedom predstavenstva futbalového klubu RB Lipsko, ako aj konateľom spoločnosti RB Leipzig GmbH. Okrem toho bol v minulosti profesionálnym bežcom na dlhé trate, pracoval pre výrobcu športových potrieb Puma či pôsobil ako hráčsky konzultant a manažér.

Je nepravdepodobné, že vo vzťahu medzi vedením spoločnosti a samotným tímom dôjde k výrazným zmenám – čo naznačila spoločnosť vo svojom vyhlásení. Rakúska stajňa má dlhodobo nastavené smerovanie, ktoré žne úspechy. Ako nedávno uviedol Christian Horner, budúcnosť tímu je zabezpečená. Red Bull sa navyše od roku 2026 stane výrobcom pohonných jednotiek a dotiahne sa tak aj v tomto aspekte na svojich najväčších konkurentov – Mercedes a Ferrari.