logo F1online.sk

Mateschitza nerozladili reči o poškvrnenom šampionáte

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala24. 1. 2022

Red Bull Racing si v Abú Zabí pripísal na konto celkovo už deviaty majstrovský titul. Tentoraz to bol len jazdecký, no aj ten stačil na rozpútanie obrovskej kontroverzie. Názory, že na Verstappenov titul sa bude hľadieť ako na menejcenný, však najvyššie vedenie Red Bullu nerozhodili, prezrádza Christian Horner.

Keby neboli pochybnosti o tom, že všetko prebehlo v súlade s pravidlami, bol by to veľkolepý zvrat v rozhodujúcich pretekoch sezóny. No tie pochybnosti sa objavili a netýkali sa len nejakého drobného detailu, Michael Masi svojím rozhodnutím pripravil Maxovi Verstappenovi cestu k titulu.

Celá vec sa ešte stále prešetruje na pôde Medzinárodnej automobilovej federácie s tým, že konečné výsledky by sme mali spoznať v priebehu niekoľkých týždňov. Na ne je veľmi zvedavý celý padok a v závislosti od toho, na ktorú stranu sa verdikt prikloní, sa vášne ešte môžu rozdúchať.

Kontroverziou opradená Veľká cena Abú Zabí však najvyššieho bossa Red Bullu Dietricha Mateschitza nijako nerozladila, a žiaden významný efekt naňho nemali ani vyjadrenia o tom, že šampionát F1 bol poškvrnený tým, čo sa udialo, prezradil Christian Horner pre racingnews365.com. “Nie. Myslím, že celý rok bol plný kontroverzie. A počas roka sme mali toľko smoly, že sa to všetko nakoniec dostalo do rovnováhy.”

Ako teda Mateschitz vníma Verstappenov premiérový titul? “Cíti to tak, že Max si ho veľmi zaslúžil. Je veľmi pyšný na to, čo dokázal a čo sa tomuto tímu podarilo dosiahnuť.”

Veľmi podobný pohľad ako Dietrich Mateschitz má aj samotný Christian Horner, ktorý je presvedčený, že Verstappenovi bol titul udelený právom. Najmä po toľkej smole, ktorá ho sprevádzala poslednou sezónou, najmä v Azerbajdžane, Silverstone a Maďarsku.

“Myslím si, že to bol impozantný rok. Za posledných 30 rokov to bola azda sezóna s najvyrovnanejším priebehom. Pre Red Bull, pre Maxa a pre Hondu bolo skvelé dostať sa na vrchol,” pokračuje Horner. “Áno, na konci pretekov sme mali trochu šťastie s bezpečnostným vozidlom, ale po celú sezónu sme zas mali veľmi veľa smoly.”

“Vždy hovorievam, že tieto veci sa v priebehu ročníka vyrovnajú. A myslím, že Max v tej sezóne viedol viac ako 50 percent všetkých kôl, teda viac ako všetci ostatní piloti dokopy. Mal viac pole positions, mal viac víťazstiev, podľa mňa si to absolútne zaslúžil,” uzavrel šéf Red Bullu.