logo F1online.sk

Horner: Marko sa na dôchodok nechystá

Helmut Marko
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala5. 8. 2021

Jednou z najdôležitejších postáv Red Bullu je už od vzniku jeho športový poradca a šéf jazdeckej akadémie Helmut Marko. Mimoriadne skúsený bývalý pretekár sa však stále nikam nechystá a Red Bull zaňho určite náhradníka nehľadá. Podľa Christiana Hornera budeme Helmuta Marka v padoku stretávať ešte dosť dlho.

Helmut Marko tento rok oslávil už svoje 78. narodeniny a stále mu energia nechýba. To isté sa dá povedať aj o Dietrichovi Mateschitzovi, spoluzakladateľovi a 49-percentnom majiteľovi Red Bullu, ktorý je od Marka len o jeden rok mladší.

Obaja sa významným dielom prispeli o štyri majstrovské tituly Sebastiana Vettela, nuž a dnes dúfajú, že podobný príbeh napíšu aj pri Maxovi Verstappenovi. A ani jeden z nich si to nechce nechať ujsť.

“Nie, vôbec nie,” odpovedá na otázku, či už Red Bull hľadá Markovho nástupcu, Christian Horner. “Myslím, že obaja sú v dobrej kondícii. Formula 1 ich stále poriadne motivuje. Red Bull Formule 1 s dvoma veľkými cenami, Veľkou cenou Rakúska a Štajerska, ukazuje svoju angažovanosť.”

Pri organizácii oboch veľkých cien zohral dôležitú úlohu aj Helmut Marko. Nuž a fakt, že mu nechýba energia, môžeme podľa Hornera vidieť aj na spoločnom rozhodnutí Red Bullu stať sa plnohodnotným továrenským tímom a prevziať pohonné jednotky Hondy.

“Je to obrovská investícia, ktorú by niektorí mohli označiť ako šialene odvážnu, a síce vyrábať si vlastné motory,” pokračuje šéf Red Bullu. “Pustili sme sa do niečoho, čo sa zdalo byť nemožné, a teda stať sa nezávislým výrobcom pohonných jednotiek.”

“Bez Dietrichovho a Helmutovho elánu by to nešlo. Je skvelé, že stále majú víziu a entuziazmus pre Formulu 1. A je skvelé počuť, že aj Bernie (Ecclestone) je vo svojej deväťdesiatke stále pomerne aktívny. Ukazuje to, že vek, či ste už na jednej strane tejto škály alebo na druhej, nepredstavuje žiadnu prekážku,” dodal.