logo F1online.sk

Binotto prirovnal Mexiko k Belgicku, malé turbo vraj nebol jediný problém

Mattia Binotto
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 11. 2022

Toto bol výkon, na ktorý treba čo najskôr zabudnúť. Problém je však v tom, že presne takéto sa budú pamätať najdlhšie. Ferrari v Mexiku skrátka absolútne vybuchlo a rýchlosť monopostu tímu z Maranella pripomínala skôr minulú a nie túto sezónu. Dôvody sa vám pokúsi objasniť sám boss stajne Mattia Binotto.

Niečo sme sa dozvedeli už v samotnom priebehu mexického víkendu, hoci nie z oficiálnych kanálov. Povráva sa, že Ferrari používa menšie turbo, ktoré v tejto nadmorskej výške jednoducho trpí. Napriek tomuto hendikepu sa však Valtteri Bottas kvalifikoval na šiestom mieste a monoposty Haasu dosiahli v sobotu najvyššie maximálky spomedzi desiatky tímov.

„Nakoniec sme jazdili s maximálnym prítlakom. V druhom tréningu sme to skúšali inak a nasadili menšie krídla, ale potom sme to vrátili späť,“ povedal médiám šéf Ferrari.

„Je však tiež pravdou, že pokiaľ ide o naše turbo, môžeme ho nazvať menšie turbo, tak skutočne nie sme takí efektívni alebo nemáme kapacitu na to, aby sme tu mohli jazdiť na maximálny výkon.“

„Za normálnych okolností sme v kvalifikácii celkom konkurencieschopní. V pretekoch sa podľa mňa len podčiarkol fakt, že nám tento okruh nevyhovoval. Niet pochýb o tom, že naša celková výkonnosť nebola tento víkend nijak skvelá,“ dodal Binotto.

Niečo už pred novinármi načrtli aj samotní piloti. Zvlášť Carlos Sainz hovoril o „kompromisoch“, po ktorých musel tím pred víkendom siahnuť. Podľa šéfa stajne pritom nie je malé turbo jedinou príčinou výkonnostného prepadu Ferrari. „Pokiaľ ide o kompromisy, ktoré jazdci spomínajú, tak pohonná jednotka zo seba určite nevydala maximum, ale nemyslím si, že je to úplné vysvetlenie,“ povedal Binotto.

„Časť rovnice spočíva v motore, ale nie je to jediná premenná. Určite je toho viac a zároveň je to niečo, na čo sa musíme pozrieť. Nateraz nemáme jasnú odpoveď.“

„Celková jazda nebola skvelá, vyváženie nebolo skvelé a som si celkom istý, že keď si na brífingu vypočujem oboch jazdcov, tak mi povedia, že auto skrátka nechcelo zatočiť,“ hovorí Binotto.

Ten zašiel ešte ďalej a priznal ďalšie prekvapenie, ktoré mužov v červenom tento víkend čakalo. Aj keď v Maranelle očakávali ťažký víkend, vraj nie až taký ťažký. „Nemyslím si, že sme vedeli, ako veľmi to bude tento víkend náročné. Neuvedomili sme si to ani po prvom tréningu. Až v neskoršej fáze víkendu sme zistili, že výkonnosť nie je nijak skvelá. Pri odstraňovaní nedostatkov auta a zlepšení nastavenia nám možno nepomohol ani druhý tréning a testy budúcoročných pneumatík.“

„Celkovo si myslím, že v prvom rade sa nám nepodarilo odviesť skvelú prácu a taktiež nám nevyhovoval samotný okruh. Nečakali sme to. Dúfali sme, že by sme mohli byť oveľa lepší a možno dokonca tiež konkurencieschopní, ale to sa nestalo,“ povedal Binotto, ktorý mexický víkend prirovnal k tomu belgickému, ktorý bol v podaní partičky z Maranella taktiež katastrofálny.

„Myslím si, že v Spa to bolo veľmi podobné. Boli sme tam veľmi pomalí a celkovo bolo naše tempo hrozné. Musíme sa na to pozrieť a pokúsime sa zareagovať v posledných dvoch pretekoch,“ povedal švajčiarsky rodák.