logo F1online.skF1online.sk

Wolff o Red Bulle: Najväčším trestom je pre nich pošramotená povesť

Toto Wolff a Christian Horner
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 10. 2022

Rozpočtová kauza sa nám pomaly chýli ku koncu, no emócie nás neopúšťajú. Konkurenti sa sťažujú, že Red Bull bol potrestaný mierne, samotný Red Bull hovorí o „drakonickej“ sankcii. Ale čakali sme niečo iné? Ani šéf Mercedesu Toto Wolff nemá v tomto smere ilúzie.

Desaťpercentné zníženie alokovaných testovacích hodín vo veternom tuneli a na CFD, plus pokuta sedem miliónov dolárov, ktorá sa do rozpočtového stropu nezapočítava. Asi neprekvapí, že súperi tento trest považujú za veľmi mierny, kým podľa Red Bullu je priam drakonický.

„Myslím, že je to tak, ako pri každom treste, podľa nás málo, podľa nich veľa,“ povedal pre Motorsport.com šéf Mercedesu Toto Wolff.

„Myslím si, že akékoľvek skrátenie času v aerodynamickom tuneli im uškodí, je však ťažké posúdiť, ako veľmi. Takisto sedem miliónov dolárov je v absolútnych číslach veľa peňazí, ale pri širšom pohľade a vzhľadom na ich investície do pohonných jednotiek, to nie je veľa,“ dodal Wolff.

Rakúšan síce uznal, že konečný rezultát je „odstrašujúci“, ale nie je tým najhorším, čo môže stajňu za takýchto okolností postretnúť. „Myslím si, že súčet trestov je odstrašujúci, športový trest a v menšej miere aj finančná pokuta. Pošramotená povesť je však pravdepodobne tou najväčšou vecou a žiadny tím sa k niečomu takému nebude chcieť ani len priblížiť, pretože žijeme v transparentnom svete, kde všetko treba robiť podľa pravidiel. Naši akcionári a partneri vyžadujú ich dodržiavanie,“ hovorí Wolff.

Toho sa novinári spytovali aj na vysvetlenia a objasnenia šéfa Red Bullu Christiana Hornera. Jeho, podobne ako drvivú väčšinu konkurentov, príliš nedojali. „Deväť tímov dodržalo predpisy a rozpočtový strop. Celý tento šport je o drobných ziskoch a všetko ostatné sú len táraniny. Neexistujú žiadne poľahčujúce okolnosti,“ prehlásil Wolff.

Súvisiace články

Diskusia