logo F1online.sk

Ako si Vettel rozhneval Ferrari

Sebastian Vettel
© Scuderia Ferrari Press Office
Ladislav Király
Ladislav Király14. 5. 2020

Vyzerá to tak, že Sebastian Vettel sa s ľuďmi z Ferrari nerozíde v najlepšom. Ak by mal svoje pôsobenie v tíme ukončiť okamžite, mohlo by mu to byť jedno, ale ešte ho čaká celá sezóna. Nuž a vyzerá to tak, že ich vzájomné vzťahy sú aktuálne poriadne naštrbené.

Prvé informácie prenikli na verejnosť už v priebehu predchádzajúcich dní. O ukončení spolupráce Vettela s Ferrari informovali v noci z pondelka na utorok nemecké zdroje Motorsport-Total.com, Auto Motor und Sport a Bild. Okamžite sa začalo hovoriť o tom, že túto správu získali priamo od Vettela, ktorý tak Ferrari akoby obrazne kopol do zadku.

Pointa je v tom, že Scuderia ešte nechcela o ničom informovať. Chcela si v pokoji nájsť náhradu a až potom vec posunúť na verejnosť. Zaujímavé zákulisné informácie priniesol španielsky zdroj Mundo Deportivo, podľa ktorého bolo preto v Maranelle poriadne dusno, kompetentní prežili „intenzívne hodiny a nervozitu, ktorej sa chceli vyhnúť“. Nuž a podozrivý je len jeden jediný človek.

„Vettel v pondelok večer vypustil správu o svojom odchode z talianskeho tímu svojim kamarátom z nemeckej tlače,“ píše Mundo Deportivo. „A to bez toho, aby tím informoval a aby dal Ferrari priestor na akékoľvek manévrovanie. Týmto krokom unáhlil vydanie oficiálneho stanoviska Maranella, ktoré prišlo v utorok hneď ráno.“

„A to bol koniec všetkého. Ak existuje niečo, čo vo Ferrari nenávidia, tak sú to úniky vecí do médií. Nuž a Sebastian, ktorý mal v posledných týždňoch opakovane útočiť, tím takýmto spôsobom bodol. Bol si pritom dobre vedomý dôsledkov, ktoré to prinesie.“

Novinár Fabio Marchi, ktorý je pod článkom podpísaný, priniesol aj ďalšie informácie. Ferrari podľa neho Vettelovi dvakrát ponúklo novú zmluvu, avšak výrazne menej peňazí, ako doposiaľ. Išlo o návrh na ročný kontrakt, ktorý za istých okolností mohol byť predĺžený na dve sezóny, ale pozor: Vettel musel akceptovať pozíciu dvojky. Práve na tomto napokon rozhovory stroskotali.

Štvornásobný majster sveta sa nemohol zbaviť pocitu, že pre jazdca jeho úrovne je niečo také nedôstojné a zo strany Ferrari to vnímal ako podraz. Na druhej strane sa hovorí aj o tom, že Ferrari bolo pripravené s Vettelom ďalej rokovať, avšak už sa núkali aj náhrady ako Carlos Sainz, Daniel Ricciardo či Antonio Giovinazzi.

Do toho potom prišiel únik informácie do nemeckých médií a bolo rozhodnuté. Vettel vraj s týmito žurnalistami dlhodobo dobre vychádza a má s nimi akúsi „tichú dohodu“. Na jednej strane mu oni sľúbili, že sa mu nebudú vŕtať v rodinnom živote, na druhej strane ich potom priebežne informuje a dáva im námety na lákavé témy.

Aj preto toho Michael Schmidt (AMuS), Christian Nimmervoll (Motorsport-Total.com), ale napríklad aj Ralf Bach (Bild a F1-Insider.com), zvyčajne vedia tak veľa. Nuž a Ferraristi sa teraz nevedia zbaviť pocitu, že Vettel tieto vzťahy v tomto prípade využil proti ním.

Vettel pritom so spomínanými zdrojmi ticho spolupracoval aj v priebehu predchádzajúcich týždňov. Keď dostal od Ferrari ponuku na predĺženie zmluvy a nevyhovovala mu, spätné odkazy posielal nenápadne aj prostredníctvom oných stránok. Takto sa na verejnosť dostali napríklad správy o tom, že ponuka Ferrari bola „smiešna“.

V Maranelle to vyvolalo hnev, ale Mattia Binotto a spol. tieto veci najskôr akceptovali. Potom však prišli Vettelove úniky informácií o definitívnom rozchode s Ferrari, čo už Scuderiu rozhnevalo úplne. Ktovie, aj toto mohla byť len taktika a Nemec dúfal, že Ferrari sa zľakne a rýchlo mu predloží lepšiu ponuku, no nestalo sa. Namiesto toho prišiel rýchly koniec.

Či to bolo skutočne takto, je v tejto chvíli ťažké povedať, avšak Mundo Deportivo píše, že Ferrari o Vettelovom konci určite nechcelo informovať v blízkej dobe. Chceli si dopriať čas na premýšľanie, na analyzovanie možností a posúdenie teoretických náhrad. A ktovie, možno by sa napokon dohodli práve s Vettelom.

„Keď si prečítali správy, ktoré vypustil sám Vettel, tak musel v Maranelle zavládnuť enormný tlak,“ konštatuje Fabio Marchi. „Bol o to väčší, že ide o tím, ktorý takýmto veciam prikladá veľmi veľký význam. Ferrari chce mať všetko pod kontrolou a Vettel, ktorý to vedel, ich udrel presne tam, kde to bolí najviac.“