logo F1online.sk

Villeneuve žiada dištanc pre Strolla, vraj ohrozuje životy ostatných jazdcov

Lance Stroll
© Motorsport Images/Aston Martin
Tomáš Masár
Tomáš Masár25. 10. 2022

Počas Veľkej ceny USA došlo k nepríjemnej nehode. Fernando Alonso sa v dvadsiatom druhom kole v snahe predbehnúť Lancea Strolla s Kanaďanom zrazil, pričom vinníkom bol práve druhý menovaný, keďže na rovinke náhle vybočil zo svojej stopy. Španielsky matador bol v dôsledku zrážky vymrštený do vzduchu a nebezpečne narazil do zvodidiel. Prekvapivo však mohol v pretekoch pokračovať, zatiaľ čo vinník nehody, Stroll, putoval predčasne pod sprchy. Majster sveta z roku 1997 Jacques Villeneuve neskrýval rozhorčenie nad tým, že Strollovi nebol naparený vyšší trest ako len strata troch miest na štarte Veľkej ceny Mexika.

„Lance Stroll by mal za ten incident s Fernandom Alonsom dostať pretekový dištanc,“ napísal Villeneuve vo svojom stĺpčeku pre Formule1.nl. „Vybočením na rovinke vystavujete ostatných jazdcov nebezpečenstvu, možno dokonca smrteľnému, pretože takto môžete spôsobiť tragickú nehodu – a to preto, že ste sa vedome rozhodli urobiť niečo také, nie preto, že by ste urobili chybu. Je to naozaj neprijateľné.“

„FIA vo Formule 1 a v nižších kategóriách veľmi laxne pristupovala k jazdcom, ktorí na rovinkách menili smer. Je to tá najnebezpečnejšia vec a to posledné, čo by ste chceli vidieť. Robiť to je úbohé a veľmi nebezpečné,“ dušoval sa 51-ročný Villeneuve.

Napriek tomu, že sa Alonso musel po nehode so Strollom zastaviť u svojich mechanikov po nové predné krídlo a pneumatiky, dokázal sa do konca pretekov predrať až na siedme miesto – no následne bol penalizáciou za odtrhnuté spätné zrkadlo odsunutý až na nebodovanú pätnástu priečku.

Mám pokrk sťažností vo vysielačke, hovorí Villeneuve

Villeneuve vo svojom stĺpčeku skritizoval okrem svojho krajana Strolla aj sedemnásobného majstra sveta Lewisa Hamiltona. Brita obvinil z toho, že sa až príliš sťažuje v tímovej vysielačke.

Hamilton bol totiž po zbabranej zastávke Verstappena v boji o víťazstvo, a tak sa všemožne usiloval Holanďana svojmu tímu nahlasovať za údajné prekračovanie traťových limitov za účelom, aby bola už dvojnásobnému majstrovi sveta udelená penalizácia. Britský jazdec si uvedomoval, že pravdepodobne len takýmto spôsobom sa dostane k víťazstvu. Ako však vieme, Verstappen preteky ovládol a žiaden trest sa nekonal. Riaditeľstvo pretekov napokon udelilo čierno-bielu vlajku aj samotnému Hamiltonovi.

„Koľkokrát sme v nedeľu počuli niekoho, kto sa sťažoval, že niekto iný prekračuje traťové limity trate a mal by dostať penalizáciu? To sťažovanie začína byť otravné. Je to trochu prehnané. Hoci v nedeľu to bolo zábavné, pretože Lewis sa neustále sťažoval na Maxa a ten skutočne obdržal výstražnú vlajku. O pár kôl neskôr však Lewis dostal rovnaké varovanie. Bol taký sústredený na to, či Max neprekračuje limity trate, že si neuvedomil, že sám robí chyby,“ dodal Villeneuve.