logo F1online.sk

Stroll príde na štarte v Mexiku o tri pozície: Nechal som mu kopu miesta

Fernando Alonso a Lance Stroll
© FOM
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 10. 2022

Aston Martin mohol americký víkend zakončiť ako najrýchlejší tím stredu poľa. Vidieť zelené monoposty pohybovať sa v najlepšej päťke alebo jej okolí bolo vítanou zmenou. Nakoniec z toho však bude pre Aston Martin ďalší víkend plný premárnených príležitostí. Lance Stroll mohol v Austine zanechať naozaj významnú stopu, no vlastnou nezodpovednosťou sa o túto príležitosť pripravil.

Jeho neskorý obranný manéver v súboji s Fernandom Alonsom bol dosť nebezpečný a dôsledky nás o tom aj presvedčili. Alpine nejakým zázrakom mohol v pretekoch pokračovať, no z Aston Martinu zostala len hromada trosiek.

Názory na Strollove počínanie na najdlhšej austinskej rovinke boli pomerne jednostranné a jasno mali aj samotní komisári, ktorí kanadskému pretekárovi naparili trest straty troch miest na štarte Veľkej cene Mexika. Z jeho predchádzajúcich vyjadrení však môžeme usudzovať, že tento verdikt nepovažoval za spravodlivý.

„Moja obrana bola určite neskorá, no rozdiel v rýchlosti bol veľký,“ bránil sa po svojom predčasnom skončení pretekov Stroll. „Snažil som sa posúdiť, ako ďaleko za mnou mohol viac-menej byť, ale určite to nebolo tak, že som ho trafil zboku. Bol to kontakt jeho predného krídla s mojím zadným.“

„Na ľavej strane trate som mu nechal kopu miesta, takže som ho nevytlačil úplne mimo alebo niekam do múra. Mohol sa vykloniť skôr a ísť viac na ľavú stranu, nemusel ísť ku mne tak blízko,“ hájil sa Stroll.

„Existuje veľa rozličných spôsobov, ako sa na tento incident dá pozerať. Škoda, bolo to tesné pretekanie a, bohužiaľ, došlo ku kontaktu,“ dodal.

Zaujímavé na tom tiež je, že v Austine vlastne došlo ku kolízii budúcich tímových kolegov. Je tak jasné, že niečoho podobného sa budú musieť v roku 2023 vyvarovať. „Takto sa na to nepozerám, sme skrátka pretekári a niečo také sa môže stať,“ uzavrel Stroll.

Súvisiace články