logo F1online.sk

V Renaulte chcú, aby Racing Point prišiel o všetky body

Cyril Abiteboul
© Renault
Milan Kubala
Milan Kubala14. 8. 2020

Porušenie športových pravidiel v oblasti vývoja komponentov pomohlo Racing Pointu k postaveniu rýchlejšieho monopostu. Zaplatil za to len pokutou 400-tisíc eur a zmazaním pätnástich bodov v Pohári konštruktérov, čo je podľa Cyrila Abiteboula slabým trestom. Na veľkých cenách, ktoré boli predmetom protestov, mal Racing Point prísť o všetky body, myslí si šéf Renaultu.

Protest Renaultu, ktorého verdikt zverejnili komisári minulý piatok, sa týkal Veľkej ceny Štajerska, Maďarska a Veľkej Británie. Racing Point v nich získal dovedna 34 bodov, prišiel však len o pätnásť. Komisári mali na miernejší rozsudok viacero dôvodov, jedným z nich bol aj ten, že šlo o porušenie športových a nie technických pravidiel. Preto vraj o diskvalifikácii nebolo nutné uvažovať.

Abiteboul však ešte cíti horkosť v ústach za minuloročné Japonsko, kde proti Renaultu protestoval práve Racing Point. Francúzsky tím vtedy dopadol oveľa horšie. Komisári ho diskvalifikovali za nepovolenú pomoc jazdcom spojenú s nastaveniami bŕzd.

“Očakávali sme konzistentnú sankciu s tými, ktoré sme videli v minulosti,” vyhlásil Cyril Abiteboul. “Naposledy s tou, ktorú sme dostali vlani v Suzuke, kde nám bolo dokázané, že sme porušili športové pravidlá, nie technické pravidlá, a boli sme z toho podujatia vylúčení. Prišli sme teda o všetky naše body.”

“Renault nedostal žiadnu úľavu, tak neviem, prečo by ju mal dostať Racing Point. Mali by prísť o všetky body na podujatiach, na ktorých sme protestovali,” myslí si 42-ročný Francúz.

Tomu nejde do hlavy ešte jedna vec. A tou je fakt, že Racing Point môže veselo pokračovať v nasadzovaní brzdových kanálikov, čo je stále proti pravidlám. Komisári si už na VC 70. výročia F1 predvolali zástupcov Racing Pointu sami a expresne ich aj napomenuli. Všetko v súlade s piatkovým verdiktom.

“Toto je trochu zvláštna situácia. Na každom podujatí bude Otmar (Szafnauer, šéf Racing Pointu, pozn. red.) predvolaný ku komisárom. Vysvitne, že jeho brzdové kanáliky sa nezmenili a opäť dostane napomenutie. Čaká nás teda nejaký desať pretekov, na ktorých budú jeho autá napomenuté,” poznamenáva Abiteboul.

“Je to zvláštna situácia a myslím si, že by sme boli radšej, keby sme v tom mali viac jasno. Netvrdím, že by sme ich mali vylúčiť z celej sezóny, ale z komunikačného pohľadu smerom k fanúšikom a verejnosti je trochu trápne vysvetľovať, že auto porušuje pravidlá, dostane napomenutie, ale je v pohode, ak bude pokračovať v šampionáte, a teda bude môcť zbierať body,” doplnil.