logo F1online.sk

Aston Martin je na vzostupe, Stroll odštartuje z tretieho radu

Lance Stroll
© Twitter/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 10. 2022

Forma Aston Martinu naďalej graduje. Po pekných výsledkoch v Singapure a Japonsku sa stajni zo Silverstone darí aj v Austine. Zásluhou penalizácií odštartujú Lance Stroll a Sebastian Vettel z najlepšej desiatky, prvý menovaný dokonca z piateho miesta. Kanadský pretekár tak bol po sobote spokojný, kým Sebovi po smrti jeho veľkého mentora Dietricha Mateschitza nebolo do reči vôbec.

Aston Martinu to skrátka nemôžeme uprieť, podarilo sa im dosiahnuť slušný pokrok. Ich progres sa približne kryje s nasadením nového zadného krídla v Maďarsku a aj pilot stajne Lance Stroll si pochvaľuje, akú formu má jeho tím od návratu z dovoleniek.

„Myslím si, že sme boli dobrí už posledných pár pretekov a dosť sa zlepšujeme. Vo všeobecnosti sme boli zakaždým v boji o Q3 a  podľa mňa máme dobré tempo už od skončenia letnej prestávky. Chlapci doma v továrni robia dobrú prácu a posúvajú auto dopredu, zvlášť po náročnom začiatku sezóny. Všetkým patrí vďaka za ich tvrdú prácu,“ povedal po skončení kvalifikácie Stroll.

„Rok sme začali dosť ďaleko od bodov a ďaleko od Q3, ale teraz sme tam vpredu, bojujeme o záverečnú časť kvalifikácie a búchame na dvere bodovaných priečok. Máme za sebou dobrý progres a dnes to bol v aute pekný pocit, skrátka skvelá zábava,“ dodal Stroll.

Po štarte z piateho miesta má kanadský pretekár ideálnu príležitosť v Austine ukoristiť ďalšie body v naháňačke za celkovo šiestou Alfou Romeo. Valtteri Bottas síce odštartuje siedmy, ale celkovo vyzerá situácia optimistickejšie pre Aston Martin.

„Nemyslím si, že dokážeme udržať Red Bull a Ferrari za sebou, ale dúfam, že dokážeme byť najlepší zo zvyšku sveta,“ povedal Stroll.

Ten v sobotu v Austine zdolal svojho tímového kolegu Sebastiana Vettela, ktorý zostal uväznený v Q2 a odštartuje hneď za penalizovaným Sergiom Pérezom z desiateho miesta.

Tomu po kvalifikácii, pred ktorou nás navždy opustil jeho veľký mentor Dietrich Mateschitz, nebolo veľmi do reči. „Nemyslím, že som pripravený zdieľať akékoľvek myšlienky. Je to veľký šok a radšej by som sa najprv zamyslel, než čokoľvek poviem,“ odkázal smutne Vettel.

„Mal som len jedno kolo v závere (o prvý čas prišiel kvôli traťovým limitom, pozn. red.), ktoré sa mi nepodarilo poskladať a to rozhodlo. Škoda, že to nevyšlo až do Q3, ale uvidíme, čo môžeme urobiť v nedeľu,“ povedal Seb na margo samotnej kvalifikácie.