logo F1online.sk

Logan Sargeant bude pilotom Williamsu v roku 2023!

Logan Sargeant
© Twitter/Logan Sargeant
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 10. 2022

Špekulácie a dohady boli stopercentne správne. Americký mladík Logan Sargeant sa skutočne stáva novým pilotom Williamsu a v budúcej sezóne nahradí v kokpite Nicholasa Latifiho. Tím to oznámil na jeho domácej veľkej cene, kde si Logan odbil aj svoju premiéru v rámci prvého voľného tréningu. Svoju sedačku však ešte musí potvrdiť v závere sezóny ziskom superlicencie.

Je to zavŕšenie priam neuveriteľnej cesty. Hovorili sme o tom už viackrát, ale tento americký mladík dnes určite nemusel byť profesionálnym pretekárom. Vlani vyschli takmer všetky jeho zdroje, no svojimi výkonmi v českom tíme Charouz vo Formule 3 zaujal Josta Capita a tím Williams. Logan v minulej sezóne pozbieral 102 zo 127 bodov svojho tímu a stajňa z Grove sa po ňom rozhodla siahnuť. Mimochodom, v kádri Williamsu nahradil problémového a notoricky známeho Dana Ticktuma.

Sargeant tak dostal v tejto sezóne jedinečnú šancu nastúpiť vo Formule 2 vo farbách tímu Carlin a svojej šance sa chopil skvelo. Ako nováčik drží celkové tretie miesto a pred ním sú len skúsenejší Théo Pourchaire a Felipe Drugovich.

Znenazdajky sa tak ocitol na zozname Williamsu. Jeho skvelé výsledky, americký pas a fakt, že pochádza z vlastnej akadémie stajne predstavujú marketingový magnet. Len si spomeňte, ako úporne sa Red Bull snažil získať Coltona Hertu. Síce to nevyšlo, ale americkí fanúšikovia nemusia smútiť, v roku 2023 budú mať na rošte svojho zástupcu.

Je to však trochu zvláštne, pretože tím oficiálne potvrdil len Loganovu účasť v ďalších dvoch voľných tréningoch, konkrétne v Mexiku a Abú Zabí. Či už úmyselne alebo neúmyselne však jeho angažovanie potvrdil šéf Williamsu Jost Capito na tlačovej konferencii.

„Myslíme si, že je pripravený,“ prehlásil nemecký boss britskej stajne. „Pod podmienkou, že bude mať dostatočný počet bodov na zisk superlicencie, bude v budúcom roku naším druhým jazdcom.“

„Očakávať sa od neho bude to, čo od každého nováčika, ktorý prichádza do Formuly 1. Má za sebou jednu sezónu v F2 a ja som zástancom toho, aby sa jazdci do Formuly 1 posúvali čo najrýchlejšie. Chceme ho dostať do auta čo najskôr a zistiť, či je schopný sa v F1 udržať dlhodobo, čo podľa nás je. Vo svojom prvom roku v F2 vyhrával preteky a v celej kariére jazdil výborne v kvalifikáciách. Myslíme si teda, že je absolútne pripravený na posun do F1,“ dodal Capito.

Je to také neformálne potvrdenie s podmienkou. Na formálne potvrdenie si budeme musieť počkať do skončenia sezóny Formuly 2 v Abú Zabí.

Za akých okolností sa teda stane novým pilotom Williamsu? Nuž, keď v ďalších voľných tréningoch odjazdí aspoň sto kilometrov pridá na svoje konto ďalšie bodíky. Bude tak mať presne 30 bodov a v závere sezóny skončiť aspoň šiesty v celkovom hodnotení F2. Momentálne je tretí s náskokom iba dvanástich bodov na siedmeho Liama Lawsona. Nedá sa tak povedať, že by jeho superlicencia bola len formalitou.

Súvisiace články