logo F1online.sk

Verstappen: Keď sme začínali s Hondou, hovorili nám, že sme šialenci

Honda, ilustračné
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala15. 10. 2022

Japonský výrobca zažil po príchode do športu niekoľko strastiplných rokov a keď sa rozchádzal s McLarenom, zdalo sa, že táto kapitola nebude mať šťastný koniec. Potom však Honde podal ruku Red Bull i napriek tomu, že mnohí ho od tohto partnerstva odhovárali. Max Verstappen cíti veľké zadosťučinenie a aj zásluhou Hondy je už z neho dvojnásobný majster sveta.

“GP2 engine! GP2 engine!” Hláška, ktorú vyslovil Fernando Alonso na domácich pretekoch Hondy v Japonsku, už zľudovela a stala sa symbolom zlyhania a rozpadu spolupráce japonskej automobilky a McLarenu. V roku 2019 sa však začala na Hondu opäť usmievať šťastná hviezda, keď sa jej agregáty objavili v monopostoch Red Bullu.

Od tohto momentu Honda získala dva tituly a tretí, tentoraz konštruktérsky, je už pripravený na zlatom podnose. Vedenie istotne oľutovalo, že oznámilo odchod z Formuly 1, a tak sa teraz plazivo vracia späť. Napríklad aj návratom log Hondy na autá Red Bullu. Doposiaľ na nich bolo len logo HRC, teda dcérskej spoločnosti zastrešujúcej motoršportové aktivity Honda Racing Corporation.

“Mám pocit, že to dopadlo dokonale,” vyznal sa Max Verstappen po skvele načasovanom zisku titulu v Japonsku. “Ale nie je to len o tom, že jazdíme s Hondou. Už niekoľko rokov s nimi úzko spolupracujeme. Ide aj o to, koľko sme toho spolu prešli.”

“Myslím, že všetci, alebo aspoň väčšina ľudí nám hovorila, že sme šialení, keď sme s nimi pred časom začali pracovať. Pýtali sa, či nám to vyjde, pretože zažili pár ťažkých rokov. Ale pozrite sa, nikdy sa nevzdali a boli naplno odhodlaní na tom zapracovať a, aha, čo sa stalo,” poznamenal Holanďan s pomyselnou korunou na hlave.

Sakura zabrala a Verstappen je na ňu patrične pyšný. “Už vlani sme boli veľmi konkurencieschopní, ale teraz to platí ešte viac. Preto som hrdý na celý tím a pre tú ich mentalitu som veľmi hrdý aj na všetkých z Hondy.”

“Keď sa na vás valí kritika, je to ťažké. A ste pod obrovským tlakom, pretože ľudia od vás vyžadujú dobré výkony, musíte prinášať výsledky. Oni však zachovali chladné hlavy a vedeli, čo musia spraviť, aby nakoniec uspeli. A pozrite, kde sme teraz,” pokračoval.

V zostávajúcich štyroch pretekoch musí Red Bull splniť ešte jeden cieľ. Zdá sa byť formalitou, no pre tím je spečatenie konštruktérskeho titulu nesmierne dôležité. Red Bull má náskok 165 bodov pred Ferrari, no v hre ich je ešte 191.

“Áno, presne,” prikyvuje Verstappen na otázku týkajúcu sa víťazstva v konštruktéroch. “Toto je náš ďalší cieľ. Samozrejme, ja dám do toho všetko, aby sme zabezpečili, že získame aj tento titul.”

Súvisiace články