logo F1online.skF1online.sk

Možno sme Landa niečím podráždili, znie z Alpinu

Esteban Ocon
© XPB Images/Alpine Media
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 10. 2022

Pilot McLarenu Lando Norris v tomto roku neraz adresoval uštipačnú poznámku do tábora tímu Alpine, s ktorým v súčasnosti bojujú o štvrté miesto Pohára konštruktérov. Navrch majú v súčasnosti Francúzi, hoci podľa slov britského mladíka mal byť tento súboj už rozhodnutý.

Zrejme sa dá objektívne povedať, že Alpine v tomto roku postavil výkonnejší monopost než McLaren. To je vám však na nič, keď s ním neprídete do cieľa. A presne tak by sa dala zhrnúť tohtoročná sezóna v podaní francúzskej stajne.

„Alpine je oveľa rýchlejší než my, čo už som aj veľakrát povedal,“ povedal v Japonsku pilot McLarenu Lando Norris. „Nemám ani poňatia, ako je možné, že s nimi stále súperíme v Pohári konštruktérov. Alpine je totiž v súčasnosti v inej lige. A my sme sa pritom po Singapure dostali nejakým spôsobom pred nich.“

Tieto slová boli pokračovaním rétoriky, s ktorou Lando začal už pred Veľkou cenou Talianska. „V podstate už od prvého dňa tejto sezóny je Alpine pred nami. Možno na troch-štyroch pretekoch sme boli o trochu lepší ako oni, ale vo väčšine prípadov mali lepšie auto. Keďže sú v šampionáte len tesne pred nami, tak je to skôr výsledok toho, že sme odviedli dobrú robotu, oni zas pracovali dosť slabo,“ povedal pred pár týždňami.

Francúzsky tím na tieto výstrely reaguje s úsmevom. Nejaký súboj s McLarenom ich vraj nezaujíma, ale zameriavajú sa na Mercedes. „Lando to rád opakuje, však? Neviem, prečo sa toho stále drží, zrejme sme ho niečím podráždili,“ povedal športový riaditeľ Alpinu Alan Permane.

„My sa oveľa viac koncentrujeme na Mercedes. Snažíme sa ho zdolať a dostať sa na túto úroveň. Naše auto je čoraz rýchlejšie a približuje sa k špičke,“ dodal.

Ten nijak neskrýva, že Alpine určite chce McLaren poraziť, ale na konci dňa príliš nezáleží na tom, akým rozdielom. Okrem toho sa v Enstone usilujú, aby neustále napredovali a približovali sa k čelu štartového poľa. „Auto celkom jednoznačne zrýchľuje a podľa mňa sa tiež približuje k tímom na čele,“ hovorí Permane.

„Po každých pretekoch sledujeme, ako sme na tom z hľadiska percentuálneho odstupu na pole position alebo ako vyzerajú iné štatistiky. Som si istý, že sme k čelu bližšie než kedykoľvek predtým v tejto sezóne. Určite sa to teda uberá správnym smerom.“

„Iste, oveľa radšej by som šiel do Abú Zabí s náskokom 40 bodov než s jedným bodom k dobru, ale po posledných pretekoch mi bude jedno, či sme pred nimi o bod alebo o 40 bodov. Naším cieľom je štvrté miesto,“ dodal Permane.

Súvisiace články

Diskusia