logo F1online.sk

Kvalifikačné režimy budú minulosťou možno už o dva týždne!

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala13. 8. 2020

Už včera sme vám priniesli správy o tom, že FIA plánuje od budúceho roka zakázať kvalifikačné režimy, čo spôsobí zmenšenie straty ostatných motorárov na Mercedes. Dnes sa však ukazuje, že možno k takémuto kroku dôjde ešte skôr.

Mercedes tento rok vo všetkých oblastiach kraľuje. V kvalifikáciách “nakladá” konkurencii jednu sekundu na kolo, a do pretekov tak vždy odštartuje z pole position. Strieborné šípy sa totižto tešia z “párty-režimu”, ktorý im v rámci jedného kola dodá extra výkon. Ešte vlani malo veľmi dobrý kvalifikačný režim aj Ferrari, ale teraz je jasným dominátorom Mercedes.

Podľa portálu the-race.com tímy už boli informované o zámeroch FIA zakázať kvalifikačné režimy od roku 2021, ale v hre je aj možnosť, že sa tak stane už o dva týždne v Belgicku. Rokovania ohľadom toho, kedy toto nové pravidlo vojde do platnosti, práve prebiehajú.

Ako by si FIA vynútila zákaz nasadenia kvalifikačného režimu? Jednou z možností je podľa spomínaného zdroja tímom prikázať, že motorový režim, ktorý bol nasadený v kvalifikácii, by stajne museli využívať po vopred stanovené percento trvania pretekov. Jedným takým extrémom by bolo 100 percent, teda autá by museli po celú dĺžku pretekov mať nasadený režim zo soboty.

Toto percento môže byť aj nižšie, ale v každom prípade musí byť dosť vysoké na to, aby súčasné kvalifikačné nastavenia vypadli z hry. Párty-režim totižto výrazne rýchlejšie opotrebúva komponenty pohonnej jednotky, a tímy si dvakrát rozmyslia, či budú riskovať poruchu alebo tresty za výmenu komponentov, ktoré by prišli v dôsledku nešetrného zaobchádzania s motormi.

Takýto zákaz kvalifikačných režimov by mohol aspoň trochu zatraktívniť súboj o pole position. Podľa Christiana Hornera totižto Red Bull stráca na Mercedes v kvalifikácii jednu sekundu na kolo, kým v pretekoch to je len 0,4 sekundy. Mercedes by o svoju kvalifikačnú nadvládu neprišiel, ale aspoň by to z pohľadu ostatných tímov a ich fanúšikov nevyzeralo tak beznádejne.

Aktualizácia (14:21): Autosport potvrdil, že novinka vojde do praxe už pred VC Belgicka. FIA to dosiahne prostredníctvom technickej direktívy.