logo F1online.sk

The Race: Honda a Red Bull sú predbežne dohodnutí

Honda Racing Corporation, ilustračné
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 10. 2022

Formula 1 sa vracia do Japonska po dvojročnej prestávke zapríčinenej globálnou pandémiou. Automobilka Honda sa tak pri svojom odchode v roku 2021 nemohla so svojimi fanúšikmi rozlúčiť. Na tohtoročnej párty v Suzuke tak majú čo dobiehať. Podľa portálu The Race však bude na programe aj niečo iné.

Renomovaný britský portál hlási, že tento týždeň je pre Red Bull a Hondu kľúčový. Domáce podujatie japonskej automobilky sa bude niesť v duchu obnovených rokovaní oboch spoločností smerom k rokom 2026 a nasl.

„Tento týždeň je v stávke oveľa viac na trati i mimo nej,“ hlási reportér portálu The Race Scott Mitchell-Malm. „Hovorí sa, že v utorok sa uskutočnilo stretnutie na najvyššej úrovni, ktoré by mohlo mať vplyv minimálne na niekoľko nasledujúcich rokov, potenciálne aj rok 2026 a nasledujúce.“

Od svojho oficiálneho odchodu z Formuly 1 Honda pokračuje vo svojej kooperácii s Red Bullom, hoci logo spoločnosti už nie je také viditeľné. Až do konca sezóny 2025 však bude pre stajňu z Milton Keynes obstarávať všetko, čo spadá pod povinnosti dodávateľa pohonných jednotiek. Keď vstúpia od roku 2026 do platnosti nové pravidlá, mal by sa ujať žezla sám Red Bull, ktorý si chce vyrábať vlastné motory.

Red Bull Powertrains je vraj plne funkčný projekt, ktorý už testuje svoj prvý motor. Stajňa z Milton Keynes sa však nebráni potenciálnej spolupráci s ďalšou automobilkou. Po tom, čo stroskotal plánovaný spoločný projekt s Porsche, sa začalo stále hlasnejšie hovoriť o návrate Hondy.

To by perfektne vyhovovalo správam, ktoré sa objavili niekedy v čase Veľkej ceny Rakúska. Od budúceho roka sa totiž majú vrátiť na lakovanie Red Bullu logá Hondy a japonský partner by mal dostať uznanie a viditeľnosť, akú sme poznali medzi rokmi 2019 a 2021.

„Nová dohoda má byť súčasťou programu spoločného stretnutia v Tokiu, hoci sa predpokladá, že hlavné detaily sú v zásade dohodnuté už niekoľko mesiacov. Vďaka pozmenenej dohode by Honda mala dostať opäť prominentnejšie postavenie, čo môže zmäkčiť jej opätovný návrat do F1. To bol pravdepodobne kľúčový bod utorkového stretnutia,“ uvádza The Race.

„Má sa za to, že Red Bull a pretekárska divízia Hondy HRC rokovali o predĺžení svojej spolupráce od roku 2026, kedy začnú platiť nové technické pravidlá pre motory.“

„HRC má záujem pracovať na hybridnej časti pohonnej jednotky, zatiaľ čo Red Bull Powertrains bude mať na starosti spaľovací motor. Predpokladáme, že tieto rokovania pokročili a došlo k predbežnej dohode o podmienkach spolupráce. Vyžaduje si to však súhlas predstavenstva. V utorok mali Red Bull a HRC prvú príležitosť oficiálne predstaviť svoj návrh a teda kľúčový bod spoločných vyjednávaní,“ dodával The Race.

Aj keď sú to významné novinky, stále nie sú rozhodujúce. To najdôležitejšie ešte len teraz príde na hlasovaní predstavenstva japonskej automobilky, ktoré zrejme opäť nebude úplne jednoznačné.

Súvisiace články