logo F1online.sk

Vettel: Verstappen ma predbehol ako na rakete

Sebastian Vettel
© Motorsport Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala3. 10. 2022

Aston Martin zažil v Singapure výsledkovo najúspešnejší víkend aktuálnej sezóny, ktorý ho vystrelil pred Haas a AlphaTauri v konštruktérskom šampionáte. Mohlo to dopadnúť ešte o čosi lepšie, keby boli preteky o jedno kolo kratšie, alebo keby sa Sebastian Vettel ubránil pred Maxom Verstappenom. To však podľa Nemcovho názoru nebolo možné.

Sebastian Vettel celú veľkú cenu ťažil z vynikajúceho prvého kola, počas ktorého si polepšil o päť priečok, najviac zo všetkých. “Mal som vynikajúce prvé kolo. Podarilo sa mi pretlačiť cez ostatných a nájsť si tú správnu stopu.”

Na bodoch sa držal celú nedeľu, keďže sa cez neho dokázal dostať len Max Verstappen. Žiaľ, hneď dvakrát. Vettela najviac mrzí záver pretekov. Vyše pätnásť kôl sa totiž úspešne bránil pred Lewisom Hamiltonom, no ten následne spadol za Verstappena, ktorý zas s Aston Martinom spravil krátky proces a predbehol ho doslova pár stoviek metrov pred cieľom.

“V piatej zákrute som na to dosť tlačil, no trafil som jeden hrboľ a nemal som úplne čistý výjazd. Bolo to tesné, no pri brzdení mal oveľa viac gripu ako ja. Musel som z toho vycúvať,” vysvetľoval Sebastian Vettel. “Bol oveľa rýchlejší a predbehol ma ako na rakete, hoci najskôr som sa ho pokúsil držať. Nemal som však priľnavosť a bol som na vnútrajšku, takže ubrániť sa bolo nemožné.”

Aston Martin to strategicky zvládol celkom dobre, no nie bez chyby. Na Nemcov vkus ho tím povolal do boxov príliš skoro a odovzdal pozíciu Lanceovi Strollovi, keďže overcut bol na vlhkej trati veľmi efektívny.

“Myslím si, že to bolo OK. Možno sa dalo získať aj viac. Pravdepodobne sme mali zostať na tej zmesi o jedno alebo dve kolá dlhšie,” zamyslel sa štvornásobný majster sveta. “Stratili sme veľa času, pretože po nás zastavili všetci ostatní. Ja som si navyše po predchádzajúcom dni uvedomoval, že trať bude schnúť veľmi dlho.”

“A keďže v ďalšom kole sa objavilo bezpečnostné vozidlo, mohli sme zastaviť prakticky zadarmo. Samozrejme, je to náročná situácia, pretože som nemal všetky informácie a nevedel som, ako sa darí iným jazdcom, prípadne kto už obul suché pneumatiky. V tej chvíli som musel dôverovať tímu,” uvedomuje si Sebastian Vettel, ktorý v závere pretekov zachránil tímu dosť bodov, keď zo seba spravil nárazník pred útokmi Lewisa Hamiltona. Brit tým pádom nemohol ani pomyslieť na to, že by zaútočil na Lancea Strolla.

Motorsport Images/Aston Martin

Lance Stroll sa nakoniec mohol tešiť zo šiesteho miesta, no po pretekoch bol rovnako nezhovorčivý, ako keby ani nebodoval. “Boli to ťažké preteky. Som rád, že som získal pár bodov.”

“Tento rok sme nazbierali veľa desiatych miest. Mali sme viac šancí získať aj veľmi cenné výsledky, ale z nejakého dôvodu nám to nevychádzalo. Dnes nám to vyšlo. Je fajn si domov odniesť body,” uzavrel tridsaťsekundový rozhovor.