logo F1online.sk

Fallows: Nápady prichádzajú o tretej nadránom, manželku to privádza do šialenstva

Lance Stroll
© Motorsport Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 9. 2022

Ako vznikajú najlepšie nápady vo Formule 1? Nuž, každý na to má svoj spôsob. Napríklad legendárny dizajnér Gordon Murray vraj dostával najlepšie myšlienky vo vani. Taký Dan Fallows, nový technický riaditeľ Aston Martinu, sa s novým nápadom častokrát budí uprostred noci. Ako sám priznáva, doma z toho častokrát nie sú dvakrát nadšení.

Technický riaditeľ Aston Martinu Dan Fallows predstavuje pre túto stajňu jednu z najväčších posíl vôbec. Rozrastajúci tím „lovil“ v tých najschopnejších aerodynamických oddeleniach v F1, keď spod gescie Adriana Neweyho vzal Fallowsa a z Mercedesu zas Erica Blandina, ktorý sa stal Danovým zástupcom.

Toto posilnené aerodynamické oddelenie už začalo chrliť prvé nápady. Nápadný dizajn nového Aston Martinu, ktorý akoby z oka vypadol Red Bullu, vraj nemal s Fallowsom nič spoločné. Dan sa však hrdo hlási k novému zadnému krídlu, ktorý stajňa predstavila v Maďarsku.

„Toto vylepšenie vzniklo pod mojím dohľadom, ale je to vynikajúci príklad hĺbky a sily, ktorú máme v našom technickom oddelení,“ prehlásil Fallows hrdo pre oficiálne stránky svojho tímu. „Kreativita našich ľudí v Aston Martine je mimoriadne vysoká.“

„Príklady ich vynaliezavosti vidím po celom aute – existujú rôzne spôsoby, ako z nových pravidiel vyťažiť čo najviac – a nové zadné krídlo, ktoré sme predstavili v Maďarsku, je jedným z nich.“

„Okruh Marina Bay v Singapure by tomu krídlu mal vyhovovať, takže na tomto podujatí ho pravdepodobne opäť uvidíte na aute,“ dodal Fallows.

Nuž, a ako takéto nápady vznikajú? Ako sme uviedli, každý z dizajnérov má svoj vlastný spôsob, ako čerpať skvelé nápady a Dan v tomto smere nie je žiadnou výnimkou. „Normálne mi prichádzajú na um o tretej nadránom,“ hovorí Fallows.

„Moju manželku to privádza do šialenstva, keď sa z ničoho nič uprostred noci zobudím s nejakým nápadom. Je to zvláštne, naozaj zvláštne. Akoby váš mozog to všetko spracovával, kým spíte. Milujem to, niekedy až do takej miery, že z práce úmyselne odchádzam s nevyriešeným problémom v mojej hlave a hovorím si: ‚Tak, choď preč‘, a nechám svoj mozog pracovať,“ opisuje fungovanie svojej mysle technický šéf Astonu.

„Nie vždy to funguje a občas vás to sklame, ale niekedy udrie blesk a vy sa prebudíte s pomyslením: ‚Ach, správne, toto treba urobiť.‘ Je to zvláštne.“

„Každý má svoj spôsob, ako sa mu najlepšie pracuje a ako prichádza k nápadom. Mne to z nejakého dôvodu napadne uprostred noci, niektorým ľuďom sa to stáva pri prechádzke alebo počas behu, ale takmer nikdy sa to nestane po hodinách zízania na ten istý problém,“ hovorí Fallows.

„Práve preto skúmame, ako by sa v novej továrni dal položiť väčší dôraz na otvorené priestory, pretože tieto veci vás nikdy nenapadnú, keď len sedíte a neprestajne pozeráte do obrazovky,“ dodal.

Súvisiace články