logo F1online.skF1online.sk

Oficiálne! V roku 2023 uvidíme šesť šprintov

Po štarte šprintu VC Emilia Romagna 2022, Charles Leclerc
© LAT Images/Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 9. 2022

Milovaný a zároveň nenávidený šprintový formát nikam neodchádza, práve naopak. Pre budúcu sezónu sa šéfom športu podarilo dosiahnuť to, čo sa im v tomto roku nepodarilo, a síce nárast počtu šprintových pretekov. Tých v budúcej sezóne uvidíme celkovo šesť, no zatiaľ nevedno, na ktorých podujatiach sa tak stane.

FOM chcelo šesť šprintov už v tejto sezóne. Dokonca sa zdalo, že to je hotová vec, napokon však tento plán narazil na odpor veľkých tímov. Tie odmietali vyšší počet šprintov bez dodatočného navýšenia rozpočtového stropu. S tým zas nesúhlasili malé tímy. Zmenu sa tak nepodarilo pretlačiť.

V tomto roku to však už je inak a Svetová motoristická rada túto zmenu pre sezónu 2023 schválila. FOM a promotéri veľkých cien si tak môžu mädliť ruky, fanúšikovia podľa toho, či sa im tento formát páči alebo nie. Napriek značnej propagácii zo strany športu nie je úplne zrejmé, či si šprinty skutočne získali takú popularitu.

Táto správa prichádza po tom, čo Svetová motoristická rada schválila rekordný kalendár s 24 podujatiami, čo pri jednoduchej matematike znamená, že šprint uvidíme v priemere každý štvrtý víkend.

„Svetová motoristická rada dnes, 27. septembra 2022, elektronickým hlasovaním schválila zvýšenie počtu podujatí so šprintovým formátom od sezóny 2023 z troch na šesť,“ stojí v oficiálnom stanovisku FIA.

„Po tom, čo bol schválený rámec pravidiel, ktorý umožnil zvýšenie počtu šprintov, bude včas nasledovať potvrdenie konkrétnych podujatí, na ktorých sa uskutočnia,“ dodáva stanovisko.

„Potvrdenie, že od sezóny 2023 sa uskutoční šesť šprintov je ďalším príkladom pokračujúceho rastu a prosperity najvyššej motoristickej triedy,“ prehlásil prezident FIA Mohamed bin Sulajem. „Vďaka úzkej spolupráci so Stefanom Domenicalim a našimi kolegami z FOM sme dokončili dôkladnú analýzu vplyvu dodatočných šprintov a upravili patričné pracovné parametre tak, aby sme zabezpečili, že pravidlá budú spĺňať tie najprísnejšie požiadavky.“

„Šprinty prinášajú súťažnému víkendu vzrušujúcu dynamiku a v posledných dvoch rokoch sa ukázala aj ich popularita. Som si istý, že tento pozitívny trend bude pokračovať a som rád, že Svetová motoristická rada schválila ich ďalšie pokračovanie,“ dodal.

Spokojný bol aj prezident Formuly 1 Stefano Domenicali. „Som rád, že od sezóny 2023 môžeme potvrdiť šesť šprintov, ktoré nadviažu na úspech nového formátu zavedeného v roku 2021. Šprinty prinášajú akciu do všetkých troch dní súťažného víkendu, počas ktorého majú jazdci šancu o niečo bojovať hneď od začiatku v piatok až po hlavné preteky v nedeľu. Dodávajú mu tiež viac vzrušenia a drámy. Spätná väzba od fanúšikov, tímov, promotérov a partnerov bola veľmi pozitívna. Tento formát dodáva Formule 1 nový rozmer a všetci chceme zabezpečiť jeho úspech aj do budúcnosti.“

Súvisiace články

Diskusia