logo F1online.skF1online.sk

Domenicali (pred médiami) za Hertu nelobuje: Pravidlá o superlicenciách treba rešpektovať

Stefano Domenicali
© Twitter/Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 9. 2022

Je Colton Herta hodný výnimky z pravidiel? Udeľovanie výnimiek z pravidiel je vždy dvojsečnou zbraňou a hoci je súčasný systém získavania superlicencie kritizovaný, je výnimka tým, čo situáciu zlepší? Mnohí si to nemyslia a radí sa medzi nich aj šéf Formuly 1 Stefano Domenicali.

Herta má v súčasnosti 32 bodov a zvyšných osem v tomto roku so stopercentnou istotou nezíska. Systém udeľovania superlicencií zahŕňa niektoré „páky“, ktoré boli prijaté v súvislosti s pandémiou. Problém je v tom, že na Hertu sa žiadna z nich nevzťahuje, príp. mu k bodom navyše beztak nepomôže.

Red Bull sa možno snaží argumentovať tým, že Hertovi k zisku 40 bodov zabránila „force majeure“, ale to znie dosť vágne. Pandémia totiž posledné sezóny IndyCar nijak zásadne neovplyvnila.

Je zrejmé, že Formule 1 i Liberty Media by z obchodného hľadiska pomohlo, keby mali na rošte Američana. Stefano Domenicali však zostal pred médiami ľadovo chladný.

„Šport musí rešpektovať pravidlá,“ prehlásil šéf Formuly 1 pre Motorsport.com. „Samozrejme, americkí jazdci a aj ďalší jazdci sú dôležití. Ak môže prísť do F1, pretože má dostatočný počet bodov, tak je to fantastické.“

„Treba však dodržiavať určitú postupnosť. Existuje platný protokol, ktorý treba rešpektovať. To ja považujem za správne,“ dodal Domenicali.

Pokiaľ ide o prípadné zmeny bodovania, zvlášť v prípade IndyCar, šéf efjednotky povedal: „Nemyslím si, že je správne čokoľvek zmeniť retrospektívne. Myslím si, že je správne uplatňovať pravidlá.“

„Ak je treba nejaké body v pravidlách prediskutovať a ak je potrebné niečo zmeniť, tak máme fórum, na ktorom môže každý predostrieť svoje nápady a otvoriť diskusiu. Dnes však treba platné pravidlo rešpektovať. Taký je môj názor,“ dodal Domenicali.

Napriek skeptickým ohlasom však Helmut Marko zostal optimistický. Poradca Red Bullu je presvedčený, že jeho táboru sa napokon podarí uspieť. „Podľa mňa môžeme dokázať, že je spôsobilý na zisk superlicencie. Uvidíme. Ešte nie je hotovo, ale budeme sa o to usilovať. My sme Red Bull, sme odvážni a dúfam, že uspejeme,“ prehlásil Marko.

Na druhej strane, viacerí jeho kolegovia vyslovili nesúhlas. Frédéric Vassuer aj Günther Steiner svoju pozíciu prejavili jednoznačne a povedali, že pravidiel sa nesmieme zriecť. Podporil ich aj šéf Mercedesu Toto Wolff.

„Bolo by skvelé mať Američana v F1. Samozrejme, že by nám to poskytlo dobrý impulz v Spojených štátoch, ale myslím si, že bodový systém máme zavedený z nejakého dôvodu,“ hovorí Wolff.

„Nechceme vytvoriť systém, v ktorom si môžete vybrať cestu najmenšieho odporu na zisk čo najvyššieho počtu bodov. Myslím si, že systém F4, F3, F2 funguje v Európe dobre. Možno sa potrebujeme pozrieť na IndyCar alebo Super Formulu a zistiť, či body získané v týchto sériách majú správnu výšku.“

„Pravidlá sú však pravidlá a ja dúfam, že Američania dokážu nejakým spôsobom získať dostatočný počet bodov na posun do F1,“ dodal Wolff.

Súvisiace články

Diskusia