logo F1online.sk

Zlatým klincom Vettelovej nedele boli modré vlajky: Vidíte, aký sme mali nanič deň

Sebastian Vettel
© Motorsport Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala5. 9. 2022

Sebastian Vettel po katastrofálnej kvalifikácii a štarte z devätnásteho miesta nemôže byť prekvapený z toho, že v Zandvoorte nedokázal získať ani bod. Namiesto boja o najlepšiu desiatku zažil nedeľu, ktorá bola plná momentov frustrácie. Najviac však Nemca zaskočil verdikt komisárov a trest za neuposlúchnutie modrých vlajok.

Aj keď Sebastian Vettel štartoval z devätnásteho miesta, Aston Martin sa rozhodol nestaviť na opačnú stratégiu a odštartoval na mäkkej zmesi. Jej sa zbavil ako prvý zo všetkých už v deviatom kole. Nemec sa totiž nachádzal v dlhom vláčiku, ktorého rušňovodičom bol jeho krajan Mick Schumacher na desiatom mieste.

Aston Martinu to však nepomohlo. Vettel síce cez boxy predbehol Daniela Ricciarda, no s ním si poradil Valtteri Bottas. A pri ďalšom pitstope to prišlo: Vettel sa vrátil na trať pred dvojicou Hamilton-Pérez, ktorá sa práve nachádzala uprostred súboja o pozíciu. Modré vlajky, na ktoré sa svojho času Vettel tak rád sťažoval, teraz neuposlúchol on. Aspoň tak to videli komisári a udelili mu za to päťsekundovú penalizáciu, ktorá ho po skončení veľkej ceny zosunula z trinásteho miesta na štrnáste — za Micka Schumachera, s ktorým, mimochodom, zviedol krásny súboj.

“Nemohol som sa skrátka vypariť,” nesúhlasil s verdiktom Sebastian Vettel. “Vedel som, že mi to potrvá nejaké tri zákruty, navyše som bol rýchlejší. Po polovici kola som sa im uhol.”

“Nikto z toho neprofitoval, nikto tam nezarobil a nikto neprerobil. Je normálne, že stratíte trochu času. V závislosti od toho, kde na takéto auto narazíte, možno budete čakať tri, možno päť zákrut. Ja som to spravil férovo a na mieste, kde nestratili vôbec žiaden čas. Raz získate, raz stratíte. Čo na to povedať? Veď to je sedliacky rozum,” pohoršoval sa nemecký šampión.

Vettela však najviac mrzí, že zažil pomerne nudné preteky a bez odmeny. Väčšinu z nich strávil osamotený na chvoste. “Je to sklamanie, keď vrcholom vašich pretekov sú modré vlajky. Na tom vidieť, aký sme mali nanič deň. Jazdíme vzadu uprostred ničoho a hento je najvzrušujúcejšia vec, ktorá sa udeje. Je to trpké. Nie som však sklamaný z toho, že nie som zrovna najlepší v púšťaní jazdcov o kolo.”

Druhá strana garáže mala o čosi lepšiu nedeľu. Lance Stroll si dokázal udržať svoju štartovú pozíciu a bodoval už piatykrát v sezóne. V šampionáte je však stále ďaleko za Sebastianom Vettelom, keď totiž Kanaďan boduje, tak je to vždy len za desiatu priečku.

Bodová nádielka mohla byť o čosi bohatšia, keby preteky neovplyvnili výjazdy bezpečnostného vozidla; virtuálneho aj riadneho. “Z hľadiska výkonu sme zažili pozitívny víkend, ale mali sme trochu smoly, čo ovplyvnilo našu stratégiu,” vysvetľoval Lance Stroll. “Načasovanie bezpečnostného vozidla zvýhodnilo Alpiny a Norrisa; nebyť toho, mohli sme bojovať o siedmu priečku.”

“Celý víkend sme boli silní, v aute som cítil sebadôveru a boli sme konkurencieschopnejší. Pred nasledujúcimi veľkými cenami to je povzbudzujúce. Tím v továrni skvele zabral a zrýchlil naše auto. Dúfame, že toto bol začiatok série výborných výsledkov, ktorá sa bude ťahať až do konca sezóny,” doplnil.