logo F1online.sk

Maximálne som riskoval, prezrádza Max Verstappen

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala3. 9. 2022

Domáci fanúšikovia dnes mali čo oslavovať. Ich hrdina Max Verstappen sa totiž ocitol na pole position po kvalifikácii, v ktorej rozhodovali aj tie najmenšie detaily. Holanďanovi napokon pomohla chyba Charlesa Leclerca, ale aj jeho odvážna jazda. V poslednom pokuse do toho dával všetko, vysvetľuje.

Maxa Verstappena a Charlesa Leclerca nakoniec delilo len 0,021 sekundy. Stačilo teda, aby v jednej jedinej zákrute zariskoval o niečo menej a z kvalifikačného víťazstva by sa tešil súper. Na svoju stranu to strhol najmä v druhom sektore, ktorý lídrovi šampionátu vyšiel dokonale.

“V kvalifikácii sme boli rýchli, ale skoro nikdy to nebolo vidieť,” sumarizuje kvalifikáciu Max Verstappen. “Niekedy som vyšiel na trať o čosi skôr, inokedy sme vynechali druhý pokus. V Q2 som zas jazdil len na použitých pneumatikách.”

V priebehu kvalifikácie, najmä jej prvej časti, sme mohli vidieť, že podmienky na trati sa rapídne zlepšovali. Nečistôt bolo na trati čoraz menej, gumy zas viac. Preto bolo kľúčové trafiť do čierneho v úplne poslednom kole.

“S Q3 som bol naozaj spokojný, aj preto, že pri mojom poslednom pokuse som nemal ideálne výjazdové kolo. Predo mnou bolo o jedno auto viac a v prvom sektore (po výjazde z boxov, pozn. red.) som musel viac spomaliť. Pneumatiky neboli pripravené, ale podarilo sa mi z toho vyhrabať v druhom sektore,” hovorí Holanďan, ktorý v ňom šiel až na hranu. V nájazde do siedmej zákruty ho od zaprášeného trávnika delili doslova len milimetre. “Vedel som, že som tam strácal trochu času, tak som tam maximálne riskoval.”

Po katastrofálnom piatku si inžinieri zaslúžia pochvalu. Verstappen v druhom tréningu stratil takmer sedem desatín sekundy, no Red Bullu sa ich podarilo nájsť, čo je na takom krátkom okruhu veľmi dobrá vizitka.

“Áno, bola to výnimočná kvalifikácia, hlavne po včerajšku. Bolo to ťažké a museli sme sa s autom dosť vyhrať, pretože sme nemali všetky potrebné dáta. Dnes ráno sme sa toho o aute naučili naozaj dosť a pred kvalifikáciou sme sa pustili do ladenia detailov.” Red Bullu to vyšlo na jednotku. “Myslím si, že tu máme kompletné auto.”

Verstappen si však uvedomuje, že to nie je samozrejmosť. “Teraz sme videli, ako rýchlo sa to všetko môže zmeniť. V Spa sme boli dominantní, tu to bolo spočiatku trochu náročné. Kvalifikácia bola veľmi tesná, takže je evidentné, že na okruhoch s väčším prítlakom sa trápime viac, keď sa snažíme z auta dostať maximum.”

“Ale aj tak máme rýchly monopost a po včerajšej noci celá továreň aj inžinieri tu na okruhu prijali správne rozhodnutia a zrýchlili ho. Myslím si, že to bude tesné, ale to v tejto sezóne platí pre väčšinu pretekov. Teším sa na to a dúfam, že nás čakajú dobré preteky,” doplnil.

Sergio Pérez svojím výkonom neoslnil, no na to sme si už zvykli. Mexičan bol na dobrej ceste vybojovať si aspoň druhý rad na štarte, no v trinástej zákrute spravil chybu. Nakoniec sa ocitol na piatej priečke medzi dvoma Mercedesmi, ktoré pre jeho chybu nemohli vylepšiť svoje časy.

“Na konci som mal aj kus šťastia, že som nezničil celý monopost. Mohla byť z toho riadna nehoda,” odľahlo Sergiovi Pérezovi. “Išlo to v pohode, no na plyn som šliapol príliš skoro, trochu som vyšiel na štrk a ušla mi zadná časť. Bolo to dobré kolo, ale nezlepšil som sa.”

“V nedeľu to bude ťažké, budeme mať čo robiť, aby sme sa posunuli vyššie. Dám do toho všetko a pokúsim sa nájsť dobrú rýchlosť. To bude veľmi dôležité,” uzavrel sobotu v Zandvoorte.

Súvisiace články