logo F1online.sk

Vo Vettelovom aute vraj vyčíňal škriatok

Sebastian Vettel
© Motorsport Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala2. 9. 2022

Aston Martin v piatok podal sympatický výkon a dostal sa do najlepšej šestky. Nie však zásluhou Sebastiana Vettela. Nemec skončil hlboko v druhej desiatke, krútil hlavou a hovoril o tom, že v jeho aute niečo nebolo v poriadku.

Zelené monoposty v prvom tréningu neodjazdili kvalifikačnú simuláciu na mäkkej zmesi, a tak obsadili miesta len v druhej desiatke. Čakalo sa, že po nasadení mäkkých pneumatík sa zlepšia, čo sa v prípade Lancea Strolla potvrdilo.

Kanaďan vďaka kolu 1:12,746 obsadil šieste miesto a na najrýchlejšieho Charlesa Leclerca stratil len štyri desatiny, čo je ešte menej ako Max Verstappen. Na druhej strane Sebastian Vettel vyzeral byť stratený. Jeho manko na Lancea Strolla narástlo na 1,2 sekundy, čo stačilo na štrnástu priečku.

Sebastian Vettel mal z úvodu piatkových jázd “zmiešané” pocity, preto v piatok začal experimentovať. “Pokúsili sme sa spraviť si domáce úlohy a skúšali sme pár vecí. Nič nám to nepomohlo, neodhalili sme žiaden šikovný trik.”

“Dnes v našom aute vyčíňal škriatok, no uvidíme, či sa nám na sobotu podarí niečo vymyslieť,” pokračoval rodák z Heppenheimu priznávajúc, že sa “ešte stále v aute necítim komfortne”.

Vettelovou úlohou na piatkový večer bude zistiť, prečo bol o toľko pomalší ako jeho tímový kolega Lance Stroll. Jazdcom to vraj rozhodne nebolo. “Z mojej strany môžem povedať, že som odviedol maximum. S mojimi kolami som bol dosť spokojný. Chcem zistiť, čo mi bráni v tom, aby som s autom nebol rýchlejší. Chýba mi celkový grip.”

V tejto sezóne je už akýmsi pravidlom, že Aston Martinu sa v sobotu nedarí, no v nedeľu sa zvykne vytiahnuť až na body. V Zandvoorte však treba udrieť už v kvalifikácii, pretože predbiehanie tu nebude najjednoduchšie.

Vettel považuje kvalifikáciu za “Achillovu pätu” Aston Martinu. “Musíme sa postarať o to, aby sme mali lepšiu rýchlosť na jedno kolo. Avšak stále nám niečo chýba, dokonca aj pri dlhých jazdách.”

Vettelov tímový kolega Lance Stroll bol po piatku už tradične veľmi stručný a svoje pocity zhrnul do pár krátkych viet. Vyplynulo z nich, že na rýchlosť monopostu má presne opačný názor. “Z auta som mal dnes dobrý pocit, užil som si to.” Netreba však predbiehať. “Toto bol ešte len piatok. Počkajme si a uvidíme, ako to pôjde v sobotu.”