logo F1online.sk

Vettel tvrdí, že Formula E neponúka riešenie. Podľa di Grassiho nevie, o čom hovorí

Sebastian Vettel
© Motorsport Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala2. 9. 2022

Svet motoršportu v posledných rokoch prikladá ruku k dielu a snaží sa hľadať technológie budúcnosti, ktoré by boli šetrnejšie k životnému prostrediu. Svojím eko imidžom sa azda najviac pýši Formula E, ktorá však podľa Sebastiana Vettela neponúka reálne riešenia. Tieto slová sa nestretli s pochopením u jazdca elektrickej série Lucasa di Grassiho.

Zo Sebastiana Vettela sa stal azda najrozhľadenejší pilot Formuly 1, ktorý v posledných rokoch nerieši len motoršport, ale aj rôzne ľudskoprávne a najmä environmentálne otázky. V tejto súvislosti mnohí uvažovali nad tým, či by sa štvornásobný šampión po ukončení kariéry vo Formule 1 nemohol vybrať cestou jej elektrickej sestry.

V priebehu týždňa však tento nápad zavrhol, keď sa ho naň spýtal nemecký magazín Zeit. Sebastian Vettel totiž nepovažuje technológie vo Formule E za tie správne, preto sa nestane jazdcom a ani ambasádorom tejto série. “Nechcem zo seba robiť maskota a nechcem obhajovať niečo, čo ma naplno nepresvedčilo.”

“Nechápem zmysel Formuly E. Technológie batérií, ktoré vyvíjajú, nemajú vôbec nič spoločné s technológiami, ktoré by mohli byť používané v bežnej premávke. Nie je environmentálne prospešné, ak sú batérie nabíjané fosílnymi palivami a energia nepochádza z obnoviteľných zdrojov,” vyhlásil nemecký šampión.

V tejto súvislosti na začiatku roka prilial olej do ohňa Helmut Marko, keď vyhlásil, že Red Bull sa nikdy neupíše Formule E. Elektrická séria vraj nie je tým, za čo sa vydáva. “Uvedomil som si, že Formula E je v skutočnosti podvodný názov. Keď som sledoval preteky v Uruguaji, všimol som si tie obrovské dieselové generátory…”

Formula E neskôr tento mýtus vyvrátila. Generátory sú poháňané zmesou glycerínu a alkoholu, a následne nabíjajú samotné batérie v autách. Tak či onak, elektrické autá nasadené v bežnej premávke poháňajú aj fosílne palivá. Platí totiž, že až 24 percent energie vyrobenej na Slovensku pochádza z fosílnych palív, v celej Európe to je dokonca 37 percent.

Vettelove slová poriadne naštvali Lucasa di Grassiho, ktorý sa rozhodol brániť elektrickú sériu. Na Twittri vyhlásil, že Sebastian Vettel sa mýli, ak tvrdí, že Formula E nemá žiadnu relevanciu k bežnej premávke. Navyše ho obvinil z greenwashingu. Sebastian Vettel a jeho aktivizmus je vraj len pre šou. Nemec sa snaží vytvoriť klamlivý obraz o tom, že Formula 1 je ekologickejšia, než v skutočnosti je.

“Ak Vettel nechce prísť do Formuly E, je to jeho rozhodnutie,” napísal Lucas di Grassi na svojom Twittri. “Hoci je to druhá najlepšie platená séria monopostov na svete, stále má veľmi ďaleko od top platov v efjednotke.”

“Tvrdiť však, že technológie v autách sú menej relevantné s ohľadom na budúcnosť automobilov… Buď nemá ani poňatia, o čom rozpráva, alebo sa naschvál snaží zavádzať verejnosť.”

“A potom tie zelené aktivity, do ktorých sa púšťa, to zbieranie odpadkov, jazdenie na bicykli a podobné veci… To je čistý greenwashing, on tomu v skutočnosti neverí,” pustil sa do Vettela 38-ročný Brazílčan. “Takže či sa mu séria páči alebo nie, mal by ju podporovať. To je všetko.”