logo F1online.sk

Vettel ľutuje nešťastne načasovaný pitstop: Mohol som byť siedmy

Sebastian Vettel
© Motorsport Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala29. 8. 2022

Vzhľadom na aktuálnu kvalifikačnú rýchlosť Aston Martinov je ôsme miesto veľmi dobrý výsledok, aj keď v Belgicku mohol pomýšľať na viac. Sebastianovi Vettelovi totiž pomohla plejáda trestov za výmeny pohonných jednotiek, no tú sa britskej stajni nepodarilo stopercentne využiť. Vettel lamentuje nad druhou zastávkou v boxoch, po ktorej nasledoval predbiehací manéver Estebana Ocona à la Mika Häkkinen.

Sebastian Vettel odjazdil značnú časť úvodného stintu na piatom, resp. šiestom mieste, keď ho predstihol Max Verstappen. Nemcovi sa darilo jazdiť za Fernandom Alonsom, s ktorým sa chcel pobiť o body, no ako sa neskôr ukázalo, Aston Martin nestavil na optimálnu stratégiu.

Fernando Alonso sa ocitol v boxoch už v jedenástom kole, zatiaľ čo Sebastian Vettel až o tri kolá neskôr. To Španielovi pohodlne stačilo na to, aby sa Nemcovi vytrhol z dosahu. Vettel sa ho snažil dohnať, čo sa mu podarilo až tesne pred druhým Alonsovým pitstopom. Keďže Alpine opäť zastavil skôr, po zastávke bol jeho náskok späť.

“Našou výhodou bolo pravdepodobne to, ako sme dokázali držať pri živote pneumatiky,” zamyslel sa nad svojím ôsmym miestom Sebastian Vettel. “Neprekvapilo ma, že sme sa väčšinu pretekov dokázali držať za Fernandom.”

“On však musel zastaviť o čosi skôr, a tak sme s ním stratili kontakt. Na začiatku sme si neboli istí tým, či bude výhodnejšia jednozastávková alebo dvojzastávková stratégia. Z pohľadu celých pretekov sme tam asi stratili priveľa času,” povzdychol si štvornásobný šampión. V nedeľu sa ukázalo, že dve zastávky boli najlepšou voľbou.

Vettela nemrzí súboj s Fernandom Alonsom tak ako s Estebanom Oconom. Francúz bol na štarte na virtuálnej pätnástej priečke, zatiaľ čo Alonso bol tretí. Ako zlomový sa ukázal druhý pitstop Aston Martinu s päťkou na karosérii.

“Celkovo som pomerne spokojný, tieto body berieme. Dostali sme sa do tesného súboja. Žiaľ, z boxov som vyšiel hneď za Pierreom. Stratil som za ním veľmi veľa času a Esteban si so mnou poradil,” pripomenul krásny manéver Estebana Ocona, ktorý na rovinke Kemmel predbehol Vettela s Gaslym naraz. “Stratil som totiž náskok, ktorý som mal nad Oconom v druhom stinte. Prišli sme o šancu obsadiť siedme miesto. Ale je fajn skončiť len pár sekúnd od slušného bodového balíka.”

V továrni Aston Martinu sa medzitým pracuje na tom, aby bodová žatva pokračovala aj na ostatných podujatiach ročníka. Preto bude kľúčové vylepšiť kvalifikačnú rýchlosť monopostov. “Vieme, že s tým teraz musíme žiť. V sobotu sme neboli veľmi silní, ocitli sme sa v pozícii deviateho-desiateho tímu. V kvalifikácii nie sme veľmi silní, no v pretekoch sme na tom boli fajn, lebo sme lepšie manažovali pneumatiky a mali sme lepšie tempo. Je to ťažké, ale náš cieľ sa nemení: Na každej veľkej cene chceme získať pár bodíkov.”

Sebastian Vettel má za sebou posledné preteky F1 na okruhu Spa-Francorchamps. Nie je mu to aj trochu ľúto? “Možno nie som až taký chytrý, ale nevnímam to tak. Rozumiem tomu, čo sa deje, keďže mi to všetci neustále pripomínajú. Užívam si to, ale v poslednom kole som nevchádzal do Eau Rouge hovoriac si, že tak toto je môj posledný prejazd cez Eau Rouge. Vždy zastávam názor, že to najlepšie vás ešte len čaká, nech už je to čokoľvek. Samozrejme, v Eau Rouge to už nebude, ale užil som si to. Ak sa mi niečo podobné podarí aj na ďalších pretekoch, budem si môcť povedať, že som si úspešne splnil svoju misiu.”

Súvisiace články