logo F1online.sk

Piastri sa zahráva s ohňom, myslí si Villeneuve

Oscar Piastri
© Twitter/F1
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 8. 2022

Daniel Ricciardo po sezóne v tíme McLaren končí a podľa všetkého ho nahradí nováčik Oscar Piastri. Ten však ešte musí ukončiť svoj spor s tímom Alpine, o ktorom toho zatiaľ veľa nevieme. Ani si nepamätáme, kedy naposledy panoval takýto rozruch okolo jazdca, ktorý na svoju premiéru vo Formule 1 ešte len čaká. Majster sveta z roku 1997 Jacques Villeneuve však austrálskeho pretekára varuje a tvrdí, že sa zahráva s ohňom.

Alpine investoval do Piastriho a jeho vývoja ťažké milióny, no ten im nakoniec ukázal chrbát, pravdepodobne s odôvodnením, že podľa svojej zmluvy na to má právo. Jeho nasledujúcou zastávkou bude s vysokou pravdepodobnosťou McLaren, ktorý však nemá najlepšiu bilanciu pri práci s pilotmi.

Piastri tak na seba upútal značnú pozornosť. O to viac bude v budúcom roku pod drobnohľadom, čo nie je pre nováčika nikdy na osoh.

„Je zábavné sledovať to, pretože všetkých to tak prekvapilo,“ povedal pre Reuters Jacques Villeneuve.

„S vaším menom bude spojený otáznik; kedykoľvek s vami tím alebo sponzor podpíše zmluvu, zakaždým budú na stole otázky: ‚Hm, ako sa k nám bude správať? Čo sa stane, keď do toho človeka vložíme dôveru?‘ Je to zhrávanie sa s ohňom a veľmi nebezpečná hra,“ dodal Villeneuve.

Piastriho preferencie a životopis sú viac ako pôsobivé. Treba však upozorniť na to, že jemu podobných už bolo vo Formule 1 dosť a mnohí odchádzali sklamaní. Dalo by sa povedať, že Oscar začal svoju kariéru v F1 vlastne ešte skôr, než vôbec nasadol do auta.

„Máme tu Formulu 1 a potom celý zvyšok pretekárskeho sveta. V priebehu rokov tu bolo veľké množstvo jazdcov, ktorí kraľovali vo všetkých motoristických disciplínach a všetko vyhrávali,“ hovorí Villeneuve.

„Potom prišli do F1 a nezvládli to, pretože to je veľký krok vpred, či už po stránke talentu, ale tiež tlaku a mentálnych schopností. Piastri bol počas celej svojej kariéry úžasný, ale zatiaľ nevieme, ako na tom bude vo Formule 1. Je to veľká otázka,“ dodal Villeneuve.

Súvisiace články