logo F1online.sk

Binotto odmieta tvrdenia, že Ferrari je vpredu len vďaka dlhšiemu vývoju

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala24. 8. 2022

Pred začiatkom novej technickej éry vo Formule 1 je vždy kľúčové správne načasovať štart vývoja monopostu a správne prerozdeliť dostupné zdroje. Ferrari malo v tomto smere nemalú výhodu, no Mattia Binotto nechce ani počuť o tom, že by jeho stajňa bola vpredu len vďaka nej. V Maranelle skrátka vývoj beží na jednotku.

Ferrari v tejto sezóne ťaží aj z toho, že minulý rok si to o titul rozdali Red Bull s Mercedesom. Ani jeden z týchto tímov tak nemohol naplno prepnúť svoj vývoj na rok 2022, zatiaľ čo Scuderia bola v takých problémoch, že rovno sa vrhla na nové pravidlá. Teraz z toho ťaží, no je otázne, ako dlho ešte bude. V nasledujúcom roku už budú mať všetky tri top tímy férovejšie podmienky a tým pádom sa začne ukazovať skutočná sila jednotlivých technických oddelení.

Podľa Mattiu Binotta sa však fanúšikovia červeného tímu nemusia obávať toho, že by Scuderia zaostala. Dopredu sa totižto podľa jeho slov nedostala vďaka skoršiemu začiatku vývoja, ale preto, že odviedla lepšiu prácu ako konkurencia.

Mattia Binotto v rozhovore pre Autosport mal odpovedať na otázku, či je podľa neho fér povedať, že Ferrari tak dobre vstúpilo do novej éry len vďaka skorému spusteniu vývoja. “Nemyslím si, že by to bolo nefér, ono to totiž nie je pravda.”

“Hlavným dôvodom je fakt, že sme na vývoji áut pre rok 2022 začali pracovať presne v tom istom čase, a síce v januári 2021,” pripomína dohodu medzi tímami, že v roku 2020 sa nik ani len nedotkne monopostov pre sezónu 2022. “Až vtedy bolo konečne možné rozbehnúť simulácie a s novými autami zamieriť do veterných tunelov. Pred týmto termínom sme to nemohli. Takže nejde tu o to, že by sme vývoj spustili skôr ako ostatní. My sme začali presne v tom istom čase.”

A hoci týmto Binottovým slovám nemožno nič vytknúť, treba pripomenúť, že výhoda Ferrari mohla spočívať v niečom inom: Keďže Red Bull a Mercedes investovali viac prostriedkov do minuloročného vývoja, v porovnaní s Ferrari im ich zostalo menej na vývoj nového auta.

Binotto uznáva, že to je pravda, no podľa neho Ferrari v tomto smere nezískalo žiadnu výhodu, pretože intenzívne bojovalo s McLarenom o tretie miesto. “Šlo o to, koľko investujete zdrojov a akú prioritu dáte tomuto projektu. Možnože dva tímy, ktoré bojovali o titul v roku 2021, intenzívnejšie vyvíjali auto pre rok 2021, no myslím si, že my sme robili to isté, pretože sme boli uprostred súboja s McLarenom.”

“Naším cieľom nebolo obsadiť štvrté miesto. Museli sme s nimi zvádzať boj až do konca šampionátu. Aj v priebehu roka 2021 sme vyvíjali naše autá,” tvrdí šéf stajne z Maranella.

Podľa Binotta je aktuálne porovnanie Ferrari a McLarenu lepším indikátorom toho, akú skvelú robotu odviedli inžinieri v Maranelle. “Určite, že sme na minuloročný vývoj nekládli až taký dôraz ako Mercedes a Red Bull, ale nemyslím si, že by sme sa v tomto tak veľmi líšili od iných tímov na štartovom rošte, a tie tímy sú za nami.”

“Bojovali sme proti McLarenu a McLaren bojoval proti nám. Mali sme presne rovnaké zdroje, presne rovnaké možnosti,” pripomína s odkazom na rozpočtový strop. “Rovnako ako my aj oni dali prioritu roku 2022, ale naše výsledky sa líšia. Myslím si, že za to môže aj fakt, že v rokoch 2020 a 2021 sme nepodávali výkony hodné skutočných kapacít nášho tímu.”

V tejto sezóne sa to už celkom povedať nedá. Ferrari má postavený veľmi silný monopost, no ako hovorí Juan Pablo Montoya, jeho potenciál nedokáže využiť. Až na prvé tri veľké ceny takmer nikdy nepôsobilo lepším dojmom, hoci má porovnateľne rýchly stroj ako Red Bull.

Mattia Binotto sa ešte majstrovských nádejí nevzdáva, no zdá sa, že z druhého miesta nebude až taký sklamaný, ako by sme čakali. Platí totiž, že Ferrari podľa neho nevstupovalo do sezóny 2022 s cieľom získať titul.

“Naším cieľom bolo vrátiť sa v konkurencieschopnej forme a byť konkurencieschopní počas celej sezóny,” upresňuje ciele Scuderie Binotto. “Od štartu sme boli konkurencieschopní a zatiaľ sme dokázali vyvíjať auto tak, aby sme si tú konkurencieschopnosť udržali. Takže áno, zatiaľ sa nám darí plniť naše pôvodné ciele.”