logo F1online.sk

Rusi reagujú na Domenicaliho slová, že F1 sa do krajiny už nikdy nevráti

Soči, Rusko
© Twitter/Williams
Milan Kubala
Milan Kubala23. 8. 2022

V kalendári Formuly 1 začína byť v posledných mesiacoch poriadne husto a hrozí, že o svoje miesto prídu aj také obľúbené a historické podujatia ako preteky v Belgicku. Obrovský tlak na ne aspoň trochu zmierňuje najnovšie vyjadrenie výkonného riaditeľa F1 Stefana Domenicaliho, ktorý tvrdí, že Veľká cena Ruska už nikdy nebude zaberať miesto v kalendári najvyššej motoristickej triedy. To však nenecháva chladnými ruských organizátorov.

Rusko bolo z Formuly 1 vyprevadené v rámci sankcií uvalených po februárovej invázii. Veľká cena v Soči tak vypadla z tohtoročného harmonogramu. Navyše sa zdá, že sa doň nedostane ani plánované podujatie v Petrohrade, ktoré malo prevziať štafetu po Soči.

“Vždy som veril tomu, že nikdy nehovorte nikdy,” uviedol Stefano Domenicali komentujúc nádej, že sa Formula 1 do Ruska ešte vráti, pre SportBild. “Ale v tomto prípade vám to môžem s istotou sľúbiť: Už s nimi nebudeme rokovať. V Rusku sa už nikdy nebude pretekať.”

Formula 1 ukončila zmluvu s organizátorom ruských pretekov Rosgonki päť dní po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu. Odvtedy sa situácia medzi organizátorom a vedením Formuly 1 vyostrila. Promotér VC Ruska Alexej Titov odkazuje, že bude požadovať vrátenie poplatkov za usporiadanie veľkých cien.

“Majú voči nám dlh. Je to potvrdené. Naša pozícia sa nemení,” vyhlásil pre ruskú agentúru TASS Alexej Titov. “Bez ohľadu na aktuálne stanovisko vedenia F1 očakávame vrátenie našich peňazí v súvislosti s organizáciou pretekov v Rusku.”

“Momentálne je v športe všetko veľmi spolitizované a v tomto svetle treba vnímať aj Domenicaliho slová. Jeho vyjadrenia majú jasný politický podtext a nemajú nič spoločné so skutočným športovým duchom. Dnes nie je jasné, ako budú vyzerať naše vzájomné vzťahy v budúcnosti. Domenicaliho pozíciu budeme brať do úvahy aj pri našich ďalších krokoch,” odkázal ruský organizátor.

Domenicaliho slová patrične nasrdili i predsedu výboru Štátnej dumy pre telesnú kultúru a šport Dmitrija Sviščeva. Okrem toho, že Formulu 1 vyzval, aby vrátila všetky poplatky za organizovanie veľkých cien, ktoré promotér musel vyplatiť, Domenicaliho varoval, aby umnejšie volil svoje slová.

“Chcem pripomenúť, že podľa Domenicaliho sa už Formula 1 do Ruska nikdy nevráti, no ešte predtým, ako niečo také vysloví, by mal nahliadnuť do kontraktu. Ak zrušia veľkú cenu, bolo by milé, keby nám vrátili peniaze, ktoré sme im vyplatili v predstihu,” odkázal Dmitrij Sviščev.

V súvislosti s nečakane jasným vyjadrením výkonného riaditeľa efjednotky ešte poznamenal: “Náš kontrakt má platiť ešte dva alebo tri roky, a on sám je len zamestnancom, ktorý môže rozdávať vyhlásenia platné len na dĺžku trvania jeho zmluvy. Ja verím tomu, že v budúcnosti sa vzťahy s nami normalizujú a Rusko sa vráti do medzinárodnej športovej komunity. Domenicali by mal lepšie voliť svoje slová, prinajmenšom by mal brať do úvahy možnosť odškodnení za morálne a finančné škody, ktoré by mohli spôsobiť.”

Bývalý pretekár F1 Vitalij Petrov sa postavil na stranu svojej krajiny a doplnil: “Kto je vlastne Domenicali? Dnes je tu, zajtra tu byť nemusí. Buďme trpezliví. Myslím si, že preteky sa vrátia, ba možno už na budúci rok.”