logo F1online.sk

Veľká cena Ruska nedostala a ani nedostane späť peniaze zaplatené Liberty Media

Carlos Sainz vedie po štarte VC Ruska 2021
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 6. 2022

Veľká cena Ruska je dnes už súčasťou histórie Formuly 1 a zostane tam zrejme ešte dosť dlho. FOM sa vo februári 2022 v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu pripojilo k sankciám a po pár dňoch právnych analýz ukončila spoluprácu s promotérom podujatia – spoločnosťou Rosgonki. Milióny už promotérom zaplatených však Rusi späť nedostanú.

Formula 1 hľadala za Rusko náhradu, no žiadna z dostupných alternatív nebola pre Stefana Domenicaliho dostatočná. Liberty Media sa preto rozhodla, že v tomto roku si vystačí s 22 pretekmi. K tomuto rozhodnutiu možno prispela aj skutočnosť, že FOM dostane zaplatené tak, akoby sa Veľká cena Ruska skutočne organizovala.

Keď sa totiž ruský RBC-Sport spytoval Andreja Kostina, šéfa ruskej štátnej banky VTB, ktorá bola titulným partnerom podujatia (efektívne tak bola titulným partnerom vlastne samotná Ruská federácia), či bude jeho spoločnosť nejakým spôsobom kompenzovať stratu pretekov F1, odpovedal: „My a kompenzovať? Práve naopak, my sme ukončili spoluprácu s promotérom, spoločnosťou Rosgonki, pretože Rosgonki zaplatilo vopred za usporiadanie podujatia F1 v Rusku a peniaze teraz nedokážu získať späť,“ prehlásil Kostin.

„Zatiaľ neexistuje žiadny základ, na ktorom môžu požadovať vrátenie peňazí,“ dodal Kostin.

Až to vyzerá, akoby malo Liberty Media rovnakých právnikov ako tím Haas. Ten sa vo februári rozišiel so svojím bývalým titulným partnerom, spoločnosťou Uralkali, a aj keď s ich logami odjazdil len jeden deň predsezónnych testov, odmieta firme vrátiť, čo od nej dostal. Napriek tomu, že Uralkali k tomu dňu vraj uhradilo „väčšinu sponzorských prostriedkov pre sezónu 2022“, tak Haas ich nielenže odmieta vrátiť, ale žiada od Uralkali dokonca náhradu ušlého zisku ako kompenzáciu, keďže podľa názoru amerického tímu ruská spoločnosť svojimi stykmi s Kremľom poškodila meno americkej stajne.

Späť však k Veľkej cene Ruska, ktorej osud je aj podľa slov samotného Kostina na dlhú dobu uzavretý. „Nevidím spôsob, ako by sa za súčasnej situácie dali obnoviť naše vzťahy. Budeme však rozvíjať niektoré národné projekty v Petrohrade. Areál v Soči sa s najväčšou pravdepodobnosťou prispôsobí na iný typ podujatí,“ povedal Kostin.