logo F1online.sk

Rekordný kalendár nebude, VC Ruska definitívne bez náhrady

Soči, Rusko
© Twitter/Alfa Romeo Racing
Milan Kubala
Milan Kubala18. 5. 2022

Sezóna 2022 mala mať bezprecedentných 23 veľkých cien, no po vypuknutí vojny na Ukrajine sa Rusko muselo porúčať z kalendára Formuly 1. Vedenie intenzívne hľadalo alternatívne podujatie, no napokon dospelo k záveru, že tlačiť do harmonogramu náhradu za preteky v Soči by bolo skôr kontraproduktívne. Počet veľkých cien sa tak zastaví na čísle 22.

Rozhodnutie bude mať dopad na jesennú časť kalendára. Tá sa mala rozbehnúť naozaj intenzívne; po letnej prestávke boli pôvodne na programe dve pretekové trojičky za sebou. Po novom vznikne medzi súťažnými víkendmi v Taliansku (11.9.) a Singapure (2.10.) takmer trojtýždňová pauza (t.j. dva voľné víkendy).

Kandidátov na uvoľnenú pozíciu bolo viacero. Tým prvým bol hneď Katar, ktorý sa má v budúcej sezóne beztak vrátiť do kalendára. Tento rok chcel vynechať pre prípravy Majstrovstiev sveta vo futbale 2022. Septembrový dátum by síce umožnil vyhnúť sa kolízii s prípravami šampionátu, no v tejto fáze roka je v Katare extrémne teplo, čo by malo negatívny dopad na jazdcov, tímy a ovplyvnilo by to i návštevnosť pretekov.

Jednou z alternatív bol aj Singapur, ktorý by tým pádom hostil dve veľké ceny za sebou. Aby organizátori prvé podujatie ozvláštnili, hovorilo sa i o tom, že by sa odjazdilo ešte za denného svetla. I tento scenár mal však háčik: Logisticky by nebolo možné presunúť celý kolotoč F1 z Talianska priamo do Singapuru.

V hre bolo aj niekoľko európskych podujatí vrátane Hockenheimu, no v tomto prípade zohrali svoju úlohu okrem spomínanej logistiky ešte aj financie. Keď sa Formula 1 počas pandémie snažila vyplniť kalendár, od organizátorov požadovala minimálne, ba dokonca žiadne poplatky. To si však v dnešnej ekonomickej klíme nemôže dovoliť; inflácia neustále rastie a s ňou aj náklady spojené s logistikou. Nové podujatie by muselo nemalou sumou prispieť do pokladnice Formuly 1.

Napokon i napriek veľkej snahe majiteľov z Liberty Media sa nepodarilo nájsť vhodnú alternatívu, a tak tohtoročný kalendár bude mať o jedno podujatie menej.

Súvisiace články