logo F1online.sk

Porušili naše práva, diskriminujú nás a budú platiť, prehlásil promotér Veľkej ceny Ruska

Štartový rošt VC Ruska
© Pirelli Motorsport
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 3. 2022

Veľká cena Ruska skončila. Po udalostiach spred takmer dvoch týždňov sa motoristická verejnosť jednoznačne zhodla: v Rusku pretekať nemôžeme. Liberty Media preto najprv zrušila Veľkú cenu Ruska, potom aj jej kontrakt, ktorý mal platiť ešte tri roky. Kroky podnikla aj FIA, ktorá zakázala používanie ruských symbolov, pretekanie pod štátnou vlajkou a vyžaduje podpis čestného prehlásenia so záväzkom prejaviť solidaritu Ukrajine. Asi si viete predstaviť, ako to mocipánov v najväčšej krajine sveta muselo rozčúliť.

Generálny riaditeľ spoločnosti ANO Rosgonki, ktorá bola promotérom Veľkej ceny Ruska, poskytol prvý veľký rozhovor po tom, čo bolo podujatie v Soči a jeho zmluva zrušené. Dnes už zrejme nikoho neprekvapí, že v rozsiahlom interview pre Match TV nepoužili Alexej Titov ani redaktor slová ako „Ukrajina“ alebo „vojna“. Rozhovor sa nesie v nesmierne propagandistickom duchu, kde sa nehľadí na širší obraz ani na udalosti na Ukrajine.

Titovove vyjadrenia sú plné sklamania, nepochopenia, ba dokonca vyhrážok. Je takmer obdivuhodné, že spolu s redaktorom dokázali tak dôkladne rozobrať dôvody zrušenia Veľkej ceny Ruska, no nezaznelo ani jedno slovo o tom, čo bolo vlastne jedinou príčinou jej zrušenia.

„Bohužiaľ, došlo k rapídnej a jednostrannej zmene situácie. Začalo to rozhovorom o zrušení kontraktu z dôvodu force majeure. Samotná zmluva však bola koncipovaná tak, že ju bolo možné prerušiť,“ povedal Titov, ktorý zároveň uistil fanúšikov, že nebudú mať problém s vrátením peňazí.

Objasnil tiež udalosti okolo zrušenia zmluvy, ktorá bola podľa jeho slov vypovedaná jednostranne. „To, čo sa stalo, by sa len ťažko dalo nazvať obchodnou komunikáciou. Iste, s FIA a Formulou 1 sme dlho komunikovali, diskutovali o súčasnej situácii a ako z nej von bez toho, aby sme okamžite vytvárali krízovú situáciu,“ hovorí Titov, ktorý miesto slov „vojna na Ukrajine“ šikovne používa slovné spojenie „súčasná situácia“.

„O zrušení zmluvy sme neboli informovaní s predstihom. Skrátka, dozvedeli sme sa to desať hodín predtým, než to bolo oficiálne publikované. Boli sme na to upozornení jednostranne – naše stanovisko nebolo akceptované a nikto nás nepočúval,“ povedal ruský promotér.

„Pokiaľ ide o samotné zrušenie zmluvy, môžem povedať len toľko, že spočiatku bolo dohodnuté, že by sa zrušila kvôli okolnostiam force majeure. Napokon z toho však bolo jednostranné zrušenie. Vedeli, že u nás existuje riziko zlyhania a odmietania plnenia.“

„V každom prípade však potrebujeme zanalyzovať naše ďalšie kroky a ťažko teraz hovoriť o nejakých výsledkoch. Budeme pracovať na správnom ukončení celej tejto záležitosti, pretože podľa nás to nie je v poriadku. Budeme hovoriť aj o navrátení peňazí, keďže naše poplatky za tento rok už boli sčasti uhradené a Formula 1 ich bude musieť vrátiť či sa jej to páči alebo nie,“ hovorí Titov.

Ten bol opýtaný aj na súčasnú situáciu ruských športovcov, ktorým síce FIA (na rozdiel od iných federácií) súťažiť nezakázala, povolenie však podmienila radom podmienok. Patrí k nim aj povinnosť vystupovať pod neutrálnou vlajkou či nutnosť vyjadriť solidaritu ľudu Ukrajiny.

„Môj osobný názor je taký, že je to protiprávne a porušuje to základné princípy štatútov absolútne každej športovej federácie. Vezmite si akýkoľvek dokument akejkoľvek športovej organizácie a hneď prvé ustanovenia hovoria o tom, že politika do športu nepatrí a akákoľvek diskriminácia sa striktne zakazuje,“ tvrdo sa ohradil Titov.

„Keď sa pozriete, čo teraz robia našim športovcom, mám z toho zvláštny pocit. Nechcem znieť emocionálne, ale v podstate boli nútení podpísať papiere popretkávané politickými sloganmi. Nemá to so športom nič spoločné. Pretekári nie sú nútení sa vzdať len vlastnej vlajky, národnosti a licencie, ale musia tiež súhlasiť s postojom niekoho iného.“

„Našťastie mali dosť rozumu a tieto papiere nepodpísali, pretože sú absolútne protiprávne. Myslím, že spolu s ministrom športu a federáciou by sme sa mali dať dokopy a brániť naše záujmy na medzinárodnom súde. Sme diskriminovaní a vylúčení zo športu iba preto, že sme Rusi,“ uzavrel svoje absurdné predstavenie Titov, ktorý sa počas celého rozhovoru tváril, akoby sa na Ukrajine absolútne nič nedialo.