logo F1online.sk

Vo Ferrari panuje skvelá nálada, ubezpečuje Mekies

Laurent Mekies
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala23. 8. 2022

Po dobrom úvode do sezóny Ferrari akoby stratilo dych. Najmä mozgom na boxovom múriku sa nedostávalo dosť kyslíka a prišli strategické zaváhania, ku ktorým sa navyše pridali technické zlyhania a jazdecké chyby. V Scuderii sa i napriek nelichotivým štatistikám neutápajú v žiali, podľa pretekového riaditeľa Laurenta Mekiesa je nálada vynikajúca.

Z troch veľkých cien na začiatku roka Ferrari dokázalo vyhrať dve, no na nasledujúcich desiatich podujatiach pridalo už len ďalšie dve víťazné vlajky nad vchod do Gestione Sportiva, teda svojej maranellskej továrne. Red Bull medzitým hodoval a dnes jednoznačne vedie v oboch šampionátoch.

Podľa Laurenta Mekiesa však vo Ferrari nesmútia. “Nálada v našom tábore nemôže byť lepšia, pretože ľudia ako Charles, Carlos a Mattia v takýchto situáciách ťahajú tím. V živote zažijete dobré aj ťažšie chvíle, ale keď máte takéto vedenie, je to cítiť.”

“Nech sa stane čokoľvek, oni nás dokážu reštartovať, zjednotiť. Dokážeme sa pozrieť na to, čo sa stalo, poučiť sa a prísť na ďalšie preteky s úsmevom na tvári a ešte motivovanejší ako predtým,” vysvetľuje 45-ročný Francúz.

Mekies nechváli len celú stajňu, ale aj jazdcov. Sainzovi by sa azda dal vyčítať štart do sezóny, ktorý mu absolútne nevyšiel, ale následne sa Španiel dokázal dať dokopy a získal prvú pole position i prvé víťazstvo.

Čo Sainz spravil pre to, aby zvrátil tento neuspokojivý vývoj? “V prvom rade pomohla Carlosova schopnosť analyzovať auto a zistiť, čo od neho potrebuje. Nielen, že to dokáže vycítiť, ale vie to aj komunikovať inžinierom. Pomaly sa nám darilo to pretaviť do reality a do nastavení auta, trochu sme usmernili vývoj. Nikdy však dopredu neviete, či to prinesie želané výsledky, až kým sa nezačnú objavovať isté trendy. Pre nás je pozitívne, že je tento trend vidieť.”

Podpory zo strany pretekového riaditeľa Ferrari sa dočkal aj Charles Leclerc. Monačan i napriek siedmim pole positions dokázal vyhrať len trikrát, no do myslí fanúšikov sa tento rok najvýraznejšie zapísal chybami vo Francúzsku a počas pretekov v Imole.

Laurent Mekies nechce hovoriť o nich, ale skôr o “ohromujúcej úspešnosti” Charlesa Leclerca, ktorá Ferrari utvrdzuje v tom, že Monačan by nemal na svojom prístupe k pretekaniu nič meniť. “Začnime jeho rýchlosťou; v tejto sezóne opäť ukazuje, že je nesmierne rýchly, do toho nechcete zasahovať. Charles je skvelý pretekár a nás nepotrebuje, aby pochopil, čo má robiť, aby jazdil na limite.”

“On je v tomto majster, no ako my všetci, aj on sa môže dopustiť nejakej chyby. My sa však nepozeráme na konkrétne pochybenia, my sledujeme jeho úspešnosť. Skúmame, ako sa mu darí vo veciach, v ktorých vyniká, oproti tým, v ktorých stráca. Myslím si, že v tomto ohľade je jeho tohtoročná úspešnosť ohromujúca. Nechceme, aby niečo menil,” odkázal.