logo F1online.sk

Andretti Global odhalilo plány na novú základňu za 200 miliónov dolárov

Nová základňa Andretti Global
© Twitter/Andretti Global
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 8. 2022

Pripravuje sa Andretti Global na rozšírenie svojich aktivít? Spoločnosť okolo bývalého pilota Michaela Andrettiho je vo svete motoršportu pojmom a má v úmysle preniknúť aj do F1. Miesto na rošte síce nemá ani zďaleka isté, avšak chystá veľkú investíciu, ktorá je svojim rozsahom a cenou podobná tej, akú v súčasnosti rozvíja tím Aston Martin.

V blízkosti letiska Indianapolis Metropolitan Airport v budúcnosti vyrastie nová a nádherná budova. Tá sa stane novou základňou Andretti Global, ktorá sa v ostatnom čase snaží preniknúť do Formuly 1 s vlastným tímom. Tieto snahy zatiaľ vyzerajú skôr pesimisticky, ale aktivít má táto spoločnosť viac ako dosť.

Oznámenie plánu na novú základňu priamo nespomína úsilie dostať sa do F1, avšak spustený bol pod hlavičkou Andretti Global, pod ktorou sa projekt nového tímu vo Formule 1 začal.

Nová budova má mať rozlohu 53-tisíc metrov štvorcových, vytvorí pracovné miesta pre 500 osôb a otvorená bude v roku 2025. V stanovisku spoločnosti stojí, že sa „stane základňou globálnych obchodných aktivít spoločnosti, programov tímov v sériách IndyCar, Indy Lights a IMSA a budúcich pretekárskych aktivít“.

Plán novej budovy však zahŕňa aj „múzeum a centrum pre inovácie, ktoré bude uchovávať a prezentovať odkaz Andretti“.

Niektorí pozorovatelia vnímajú toto oznámenie ako záväzok, že Andretti Global bude naďalej sídliť v USA, ale v prípade posunu do Formuly 1, bude z logistických dôvodov vykonávať väčšinu svojej činnosti v F1 v Európe.

Andretti Global investuje do tejto novej základne 200 miliónov dolárov, pre porovnanie, nová továreň tímu Aston Martin v Silverstone má stáť od 150 do 200 miliónov libier.

Súvisiace články