logo F1online.sk

Ako sa mladý Vettel hlásil Honde na prestup

Sebastian Vettel
© Motorsport Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 8. 2022

Sebastian Vettel po dlhej a veľmi úspešnej kariére opúšťa Formulu 1. Odnáša si nielen štyri tituly majstra sveta, ale tiež veľa skvelých zážitkov. Tie sa pri príležitosti jeho odchodu začali vynárať a na jednu veľmi zaujímavú sa rozpamätal aj šéf tímu Alpine Otmar Szafnauer.

Rumunský rodák má so Sebastianom Vettelom veľmi dobrý vzťah a poznajú sa už dlhé roky. Otmar zohral kľúčovú úlohu v úsilí získať do služieb Aston Martinu štvornásobného majstra sveta. Po Szafnauerovom nútenom odchode sa okamžite objavili správy, že Vettel tým stratil v Astone svojho najväčšieho spojenca.

Keď sa médiá v Maďarsku Szafnauera opýtali, ktorá je jeho najlepšia historka s nemeckým šampiónom, šéf Alpinu si zaspomínal na jednu epizódku z čias, keď ešte pôsobil v tíme Honda.

„Seb za mnou prišiel a hovorí: ‚Mám dvojtýždňové okno, keď nemám kontrakt s Red Bullom a ani s BMW. Máte záujem so mnou podpísať zmluvu?‘ Bol vtedy mladý, neviem, mohol mať tak devätnásť rokov,“ spomína Szafnauer.

„Vtedy bol ešte pomerne neznámy, ale ja som si hovoril, že tento chalan je dobrý a máme dvojtýždňové okno!“

„Šiel som teda za Gilom (de Ferranom, vtedajším športovým riaditeľom Hondy, pozn. red.) a povedal mu, že máme dvojtýždňové okno na podpísanie Sebastiana Vettela. On odpovedal: ‚Neboj sa, mám ho vyhliadnutého.‘ Ja na to len: ‚Ako to myslíš? Máme dva týždne!‘ V každom prípade sme ho nakoniec nepodpísali,“ spomína Szafnauer.

Ten nakoniec v roku 2008 Hondu opustil. Ako sa neskôr ukázalo, bola to posledná sezóna japonskej automobilky v F1 čoby továrenského tímu. V nasledujúcej sezóne však táto stajňa už pod značkou Brawn GP získala korunu šampióna.

Cesty Szafnauera a Vettela sa opäť skrížili v roku 2020, keď ho vtedy ešte šéf tímu Racing Point lanáril do svojich služieb. Napokon sa z toho stala pomerne známa epizódka, keď ho Otmar zviezol vo svojom Ferrari Pista na benzínovú pumpu počas Veľkej ceny Veľkej Británie. Na spoločné rokovania pri jeho prestupe do Aston Martinu má Szafnauer len tie najmilšie spomienky.

„Počas pandémie sa v hoteloch necítil úplne pohodlne, myslel si, že by tam mohol dostať COVID. Preto vždy, keď prišiel do Anglicka, trávil čas u nás doma. Vedel, že všetci sme boli denne testovaní, takže sme bez COVID-u,“ spomína Szafnauer na rok 2020.

„Zakaždým, keď prišiel, priniesol zo Švajčiarska svoj domáci chlieb v malej taštičke, ktorú so sebou nosil. Pamätám si, ako sa naňho deti prvýkrát pozerali. Sebov domáci chlieb absolútne zbožňovali. Zakaždým, keď prišiel, musel so sebou priniesť aj svoj vlastný domáci chlieb. Veď to je brilantné! Chápete, kto iný dnes ešte niečo také robí?“ dodal šéf Alpinu.