logo F1online.sk

Prečo sa nikto nepostavil proti zadnému krídlu Astonu? Závidia, myslí si Robson

Lance Stroll a Sebastian Vettel
© Motorsport Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 8. 2022

Zadné krídlo Aston Martinu, ktoré tento tím priviezol na Veľkú cenu Maďarska, zaujalo celú formulovú verejnosť. Stajňa zo Silverstone prišla so šikovným riešením. Mnohí sa však pozastavili nad tým, či niečo také vôbec pravidlá dovoľujú. Ukázalo sa, že áno, avšak takéto zadné krídlo určite odporuje ich hlavnému cieľu – umožniť, aby sa za monopostami generovalo čo najmenej „špinavého vzduchu“.

Nejeden zo žurnalistov prítomných v Maďarsku očakával, že sa voči tomuto riešeniu zdvihne veľká vlna kritiky a pochybností, či je takéto niečo legálne. Nestalo sa. Možno to je kvôli konkurencieschopnosti Aston Martinu, ktorý ani s touto novinkou určite neohrozí trio na čele, no podľa Dava Robsona z Williamsu za tým môžeme vidieť aj určitú závisť.

„Nehovoríte také veci, keď trochu závidíte a uvedomíte si, že sami ste na to neprišli?“ pýta sa šéf pre výkonnosť monopostov Williamsu.

„Pravidlá sú veľmi komplikované a spôsob, akým sú napísané, znamená, že sa tam vždy nájdu potenciálne medzery a šedé zóny. Kvôli tomu, že sú napísané tak podrobne, nikto nebude nasledovať ich ducha, ak nájde spôsob, ako získať výkonnostnú výhodu.“

„Ja osobne s tým nemám žiadny problém, takto to v tomto športe skrátka chodí. Ak je to technicky legálne, no niektorí ľudia sa chcú hádať a tvrdiť, že je to proti duchu pravidiel, tak potrebujeme pravidlá ešte zúžiť a sprísniť ich formuláciu,“ myslí si Robson.

„Ja hovorím, dobrá práca, Aston Martin. Takéto veci robia tento šport zaujímavým, takže ja osobne s týmto riešením nemám absolútne žiadny problém,“ dodal.

Súvisiace články