logo F1online.sk

Massa: Boj o titul sa pre pilotov Ferrari prakticky skončil

Charles Leclerc a Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 8. 2022

Dvojročné čakanie na konkurencieschopný monopost bolo dlhé. Fanúšikovia Ferrari sledovali začiatok tejto sezóny s veľkým nadšením, no po polovici roka z neho zostal, prinajlepšom, len hlboký povzdych. Obrovské množstvo chýb, ktorých sa v Scuderii v tomto roku dopustili, znamenajú, že boj o titul sa pre Charlesa Leclerca a Carlosa Sainza prakticky skončil. Aspoň to si myslí bývalý pilot stajne z Maranella Felipe Massa, ktorý však rozhodne nie je jediný s podobným názorom.

Technické problémy vyradili Charlesa Leclerca v Španielsku a v Baku, Carlosa Sainza v Baku a Rakúsku; strategické chyby stáli Ferrari (zvlášť Leclerca) obrovské body v Monaku, Silverstone a Budapešti; boli tu však aj jazdecké chyby, v prípade Leclerca v Imole a na Paul Ricard, v prípade Sainza v Melbourne a Barcelone.

Toto všetko by bolo veľa aj na jednu celú sezónu, Ferrari to však stihlo len v jej prvej polovici. Max Verstappen sa vyhrieva na čele s náskokom osemdesiatich bodov a v tábore Scuderie sa šíri porazenecká nálada. Zdá sa takmer nemožné takúto stratu dohnať.

„Pre Formulu 1 je veľmi zaujímavé, že Ferrari začalo opäť vyhrávať a vrátilo sa do boja o víťazstvá – najmä zo začiatku sezóny,“ povedal bývalý pilot Scuderie Felipe Massa, ktorý však po tejto jednej vete „zoznam“ pozitív uzavrel.

„Bohužiaľ, urobili veľmi veľa zlých rozhodnutí a mali veľmi veľa problémov so spoľahlivosťou, ktoré ich vyradili z boja o titul. Kvôli tomu stratili množstvo pretekov a víťazstiev. Je to škoda, pretože sme mohli vidieť Ferrari bojovať aspoň do konca sezóny, čo sa však už istotne nestane.“

„Šampionát sa pre nich v podstate skončil. Naproti tomu, Max odvádza úžasnú prácu a svoj druhý titul si zaslúži,“ dodal Brazílčan.

Po 139 pretekoch v červenej kombinéze patrí Felipe určite k tým najpovolanejším, ktorí môžu komentovať situáciu vo Ferrari a svojmu bývalému tímu vyslal dôrazné varovanie.

„O jazdecký titul už nebojujú a tiež riskujú, že v Pohári konštruktérov spadnú na tretie miesto za Mercedes,“ hovorí Massa.

„Viete si predstaviť pod akým tlakom sú každý deň a na každých pretekoch. Pre taliansky tím to nikdy nie je dobrý tlak. Verím, že sa im podarí čoskoro opäť zvíťaziť, pretože ich do konca sezóny nečaká nič dobré,“ dodal vicemajster sveta z roku 2008.

Súvisiace články