logo F1online.sk

Továreň Aston Martinu ešte nie je hotová, veterný tunel dokončia v roku 2024

Aston Martin, ilustračné, motorhome
© Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 8. 2022

Fernando Alonso sa stal novou posilou tímu Aston Martin a od roku 2023 bude aj jeho najväčšou hviezdou. Čo však španielskeho pilota v tomto tíme čaká? Prestupuje z aktuálne štvrtého tímu Pohára konštruktérov do deviateho. Investície i ambície Aston Martinu sú síce ohromujúce, avšak potrvá nejaký čas, kým prinesú svoje ovocie. Práve čas je pritom jediná „komodita“, ktorou Fernando nedisponuje.

Aston Martin nás nedobehne, kým tam bude Alonso, prehlásil bývalý šéf Aston Martinu a dnes šéf Alpinu Otmar Szafnauer. Strata britského tímu na ten francúzsky je v súčasnosti pomerne veľká, avšak na štartovom rošte nenájdete tím, ktorý by sa rozvíjal tak prudko ako Aston Martin. Otázka teraz stojí, či sa dokáže rozvinúť tak rýchlo, aby Alonso ešte v tomto živote stihol pozbierať ovocie tejto práce.

V Silverstone sa momentálne horúčkovito buduje. Vzniká úplne nový komplex troch budov, okrem novej hlavnej továrne bude vystavaný aj nový simulátor a veterný tunel. Ako to momentálne vyzerá so stavebnými prácami?

„Budova číslo jedna, v ktorej budú umiestnené naše konštrukčné, výrobné a marketingové zariadenia, bude dokončená v prvom štvrťroku budúceho roka. Medzitým sa začali práce na budove číslo tri, ktorá bude domovom nášho aerodynamického tunela,“ povedal šéf Aston Martinu Mike Krack.

„Nový veterný tunel a simulátor budú dokončené v priebehu roka 2024. Hneď po presťahovaní do budovy číslo jedna, uzavrieme našu súčasnú továreň, tá bude zbúraná a nahradí ju budova číslo dva, v ktorej bude umiestnený náš simulátor, sociálne zariadenia pre zamestnancov a logistické centrum. Takto budú všetci naši zamestnanci pracovať v rámci jedného komplexu, čo zmení dynamiku tímu,“ teší sa Krack.

Ten má radosť aj z novej posily Aston Martinu – Fernanda Alonsa. Španielskeho matadora dokázal tento tím presvedčiť, aby sa k nemu pripojil. Hlavným argumentom pri vyjednávaní zrejme bola dĺžka kontraktu a výška výplaty. V každom prípade budú Alonsove služby veľmi potrebné.

„Podpísanie Fernanda je jasným stanoviskom Aston Martinu. Nie sme na štartovom rošte dopočtu, ale aby sme vyhrávali. Sme na ceste smerom na čelo štartového poľa a mať jazdca jeho kalibru, ktorý verí projektu Aston Martin F1, je pre náš tím a našu prácu veľký kompliment,“ prehlásil Krack.

„Fernando na nás bude klásť vysoké nároky, ale to sa od viacnásobného majstra sveta dá očakávať. Bude hnacou silou pri našom výstupe a neviem sa dočkať spolupráce s ním. Pomyslenie, že Fernando a Lance budú o rok pretekať v našich monopostoch, je pre mňa nesmierne vzrušujúca,“ dodal šéf Aston Martinu.