logo F1online.sk

Shovlin: Všetky tieto experimenty sú nepríjemné, no zároveň užitočné

George Russell
© LAT Images/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 8. 2022

Tím Mercedes sa postupne posúva bližšie a bližšie. Dve dvojité pódiá v rade za sebou to už je viac ako sľubný výsledok. Na svoje prvé víťazstvo tento tím ešte len čaká, avšak nedá sa povedať, že by sa k nemu neblížil. Mercedes dokázal po nevýraznom piatku v Maďarsku dokonalo otočiť priebeh víkendu. Spokojný bol aj šéf traťových inžinierov stajne Andrew Shovlin.

Ten dostal v podcaste F1 Nation otázku, či dokáže vysvetliť, ako jeho tím dokázal premeniť piatkové trápenie na sobotnú pole position a nedeľné dvojité pódium, odpovedal: „Nuž, jednoduchá odpoveď je nie, nepoviem vám to, myslím si však, že sme sa v piatok naučili dosť veľa.“

„Bolo to trochu nepríjemné a auto na tom bolo dosť zle, ale bol to jeden z tých prípadov, keď sme išli jedným smerom a uvedomili si, že musíme ísť druhým. Bola to teda užitočná skúsenosť,“ hovorí Shovlin.

„V priebehu všetkých týchto pretekov si hovoríme: ‚Musíme z nich urobiť experimenty v reálnom čase. Musíme sa učiť smerom do budúcna.‘ Na papieri to znie skvelo. V tréningoch to však môže byť dosť ťažké a dosť nepríjemné, ale bol to pre nás skvelý obrat. Obaja piloti odviedli skvelú prácu, tím odviedol skvelú prácu a bol to skvelý výsledok pred letnou prestávkou,“ dodal Shovlin.

Nie je to ani zďaleka po prvýkrát, keď o týchto „experimentoch“ Mercedesu počujeme. Zdá sa však, že sa to vypláca. Záblesky potenciálu monopostu W13 sa objavujú stále pravidelnejšie.

„Auto nemalo také tempo po celý rok,“ povedal Shovlin na margo Russellovej sobotnej pole position, ktorá ho podľa jeho vlastných slov „ohromila“. „Videli sme drobné záblesky, napríklad fialové sektory v rakúskej kvalifikácii, ale dosiahnuť to v momente, keď na tom v Q3 záležalo najviac, bolo naozaj pôsobivé.“

„Bolo to skvelé kolo v jeho podaní a tiež bola veľká škoda toho Lewisovho problému s DRS, pretože sme mohli obsadiť prvý rad. Mohli sme byť vďaka tomu na koni v boji o nedeľné víťazstvo,“ dodal Shovlin.

Súvisiace články